Меркель погодилася на союз з опозицією заради створення коаліції

27 Листопада 2017, 09:16

Канцлер Німеччини Ангела Меркель погодилася на союз із лівими соціал-демократами (СПД) заради створення "великої коаліції". Відповідна інформація з'явилася 26 листопада після чотиригодинної зустрічі лідерів Християнського-демократичного союзу в Берліні, пише Радіо Свобода.

"У нас є твердий намір мати ефективний уряд", – заявив представник ХДС, Шлезвіг-Гольштейн Даніел Гюнтер.

За інформацією, лідер СПД Мартін Шульц раніше заявив, що його партія не увійде у велику коаліцію з ХДС, але потім все ж переглянув свою позицію.

За даними останнього соцопитування, 52 відсотки німців підтримують "велику коаліцію".

Як повідомлялось, у Німеччині провалилися переговори щодо формування правлячої коаліції посля того, як їх покинула Вільна демократична партія. При цьому Меркель заявила, що може спробувати переконати соціал-демократів, які були другою за величиною партією на вересневих виборах, приєднатися до неї, щоб знову сформувати велику коаліцію. Проте, СПДН неодноразово заявляла, що у майбутньому Бундестазі вона буде в опозиції.

Нагадаємо, що Християнський-демократичний союз (ХДС) та Християнський-соціальний союз (ХСС) теоретично могли почати коаліційні переговори з лібералами і Зеленими відразу після виборів до Бундестагу – вранці 25 вересня. Проте канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel) вирішила дочекатися результатів земельних виборів у Нижній Саксонії 15 жовтня. У ХДС сподівалися, що їхні результати зміцнять позиції канцлерки на майбутніх коаліційних переговорах. Проте християнські демократи програли вибори, тож позиції Меркель напередодні переговорів щодо "Ямайки" ослабли. Втім, за даними опитувань, коаліцію у такому форматі підтримують 57% німців.