У Польщі вирішили створити інститут для протидії “історичній політиці” сусідів

10 Листопада 2017, 15:56

Польський Сейм ухвалив законопроект щодо створення організації "Інституту солідарності та мужності", метою якої є "протидія неправдивій інформації про наслідки історичної політики". Про це повідомляє польське видання Polskie Radio.

Планується, що Інститут буде нагороджувати заслужених діячів польського народу.

Згідно з повідомленням,  організація  буде виділяти кошти на наукові стипендії і допомагати людям польського походження, які стали жертвами нацистських або радянських злочинів. Очолить новий інститут міністр культури і національної спадщини країни Пйотр Ґлінський.

"Протягом десятків років дуже важливі розділи польської історії не досліджувалися. Ми повинні надолужити цей час, тому нам потрібна серйозна наукова організація, яка буде займатися аналізом польської історії і вести відповідальну історичну політику", – заявив він.

Зазначається, що відповідний закон тепер повинен розглянути Сенат, після чого його має підписати президент.

Нагадаємо, 6 листопада віце-консул Польщі Марек Запур заявив, що Української держави в період 1919-20-х років не існувало, а Львів є польським містом. Відповідна заява прозвучала у Рівненському обласному краєзнавчого музеї, де відбувся круглий стіл "Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період".

Раніше очільник Міністерства закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Київ "використовує" Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.