У США порадили Україні не подавати альтернативну резолюцію щодо миротворців на Донбасі

4 Листопада 2017, 14:28

У США порадили Україні не вносити конкуруючу резолюцію щодо миротворчої місії ООН на Донбасі у відповідь на російську ініціативу та спробувати досягти домовленості. Про це повідомив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

"Україна кілька років тому подала ідею про розміщення миротворчої місії ООН на сході України. Тоді Росія не була готова вивчити це. Коли Росія представила свою ідею у вересні, Україна була готова вийти зі своєю пропозицією… Ми обговорили це і з Україною і сказали: "Давайте не висувати конкуруючу резолюцію, спробуймо розпочати дискусію про принципи, про те, що має робити ефективна миротворча місія. І подивитися, чи можемо ми досягти домовленості", – заявив він під час брифінгу у Вашингтоні.

При цьому Волкер наголосив, що наразі тривають дискусії про принципи й елементи місії ООН.

"Ми обговорюємо принципи й елементи, які мають бути в майбутній резолюції Ради безпеки ООН. І якщо ми зможемо домовитися – це буде найкращий варіант для просування вперед", – уточнив спецпред.

США, за словами Волкера, проводять дипломатичні дискусії та координацію з Францією і Німеччиною як з партнерами з Нормандського формату, а також Великою Британією і Швецією, які наразі є членами Ради безпеки ООН.

"Ми намагаємося подивитися, чи можливо створити умови для (розміщення – ред.) миротворчих сил ООН, щоб контролювати території на сході України. Це дало б змогу відновити довіру між сторонами, принаймні до міжнародних сил ООН, і це створило б можливість для України просунутися вперед в реалізації Мінських угод, зокрема у проведенні виборів, які наразі вони зробити не можуть", – наголосив Волкер.

Раніше спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що РФ мусить вивести свої сили з Донбасу, аби миротворча місія ООН змогла розпочати свою роботу, а з українського боку для цього необхідна координація із ООН.