“Схеми Клименка”. ГПУ прийшла з обшуками до екс-керівників банку “Капітал”

26 Жовтня 2017, 11:11

У четвер, 26 жовтня, працівники Генеральною прокуратури України проводять обшуки в офісах та за місцем проживання осіб, причетних до керівництва банку «Капітал», який пов’язаний із схемами легалізації грошових коштів колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка. Про це повідомила прес-служба ГПУ.

Зазначається, що обшуки проводяться на підставі дозволу суду в кримінальному провадженні проти Клименка. Слідчі встановили, що протягом 2011-2013 років саме завдяки банку «Капітал» здійснювались грошові перерахування, направлені на незаконне відшкодування ПДВ, функціонували так звані «податкові майданчики» та забезпечувалось переведення грошей з іноземних країн на банківські рахунки підконтрольних Клименку підприємств (група «Юнісон»).

Згідно з повідомленням, правоохоронці перевіряють причетність до злочинів  колишніх службовців банку та  його кінцевого власника громадянин Е., який, окрім українського громадянства, має громадянство Ізраїлю.

За інформацією ГПУ, громадянин Е. наказав знищити всю банківську інформації, яка зберігалась на комп’ютерних носіях.

«Завдяки тісній співпраці з Департаментом захисту економіки Національної поліції України слідством встановлено місцезнаходження значної частини нібито знищеного серверного обладнання банку «Капітал» і здобуто неспростовні докази функціонування злочинної організації», – йдеться в повідомленні.

Крім того, правоохоронці проводить обшук за місцем проживання колишнього керівника Київського відділення ПАТ «АКБ «Капітал».

У прокуратурі наголосили, що метою проведення слідчих дій є необхідність відшукання документів банку «Капітал», підприємств групи «Юнісон» та інших речей і документів, які можуть мати доказове значення для кримінального провадження.

Зазначимо, колишнього голову Державної податкової служби та в подальшому міністра доходів та зборів України Олександра Клименка підозрюють в участі в організованій Віктором Януковичем злочинній організації, вчиненні у її складі тяжкого злочину у сфері службової діяльності, що заподіяло тяжкі наслідки у вигляді матеріальної шкоди державі у великому розмірі. А саме у вчиненні у 2011-2017 роках легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом організованою групою в особливо великих розмірах.

Нагадаємо, 8 лютого Апеляційний суд Києва заочно заарештував колишьного міністра Олександра Клименка. Наприкінці 2014 колишньому міністрові уряду Миколи Азарова повідомили про підозру у заволодінні державним майном в особливо великих розмірах. Із 2015 році він перебуває у міжнародному розшуку. Водночас Олександр Клименко залишається почесним головою партії «Успішна країна», осередки якої діють в різних містах України.

Щодо Клименка порушили два кримінальні провадження, одне з яких наразі довелося зупинити через розшук підозрюваного. 1 березня суд дав дозвіл на заочне розслідування щодо екс-міністра Клименка.

14 липня в офісному центрі "Гулівер" правоохоронці заблоковали майно екс-міністра Олександра Клименка на суму 12 млрд дол. Згодом фігуранти "справи Клименка" пішли на угоду зі слідством. Згодом, 19 жовтня слідчі провели обшуки за місцями проживання осіб причетних до "схем Клименка", зокрема, у представників політичної партії "Успішна країна".