Північнокорейське напруження. Реакція світової спільноти на нові “ядерні” заяви Пхеньяна

23 Жовтня 2017, 13:50

Ситуація навколо Північної Кореї стає дедалі напруженішою – нещодавно з Пхеньяна пролунали нові погрози щодо розв'язання ядерної війни. Так, заступник постійного представника КНДР при ООН Кім Ін Рена на засіданні першого комітету Генеральної Асамблеї заявив, що ситуація на Корейському півострові досягла критичної позначки, тому ядерна війна у регіоні може початися в будь-який момент. Тиждень зібрав реакцію світової спільноти щодо дій КНДР і можливості вирішення кризи.


США

Хізер Нойєрт

Представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Хізер Нойєрт 1 жовтня запропонувала Північній Кореї ухвалити рішення, щодо засобів, які допоможуть прийти до ядерного роззброєння Корейського півострова.

"КНДР не отримає ядерні можливості. За допомогою дипломатії або сили – вирішувати режиму", – зазначила вона.

Також представник Держдепу додала, що дипломатичні канали Вашингтона для північнокорейського лідера Кім Чен Ина відкриті, але "не назавжди".

 

Сара Сандерс

Офіційний представник Білого дому Сара Сандерс заявила, що США вирішили зосередитись на посиленні міжнародної ізоляції режиму КНДР.

"Існує різниця між переговорами та здійсненням дипломатичного тиску. Ми продовжуємо рішуче підтримувати дипломатичний тиск на Північну Корею, що ми й робимо. Але зараз не той час, щоб простого спілкуватися з Північною Кореєю, – наголосила вона.

У цьому зв'язку Сандерс підкреслила, що Вашингтон закликав усіх союзників та партнерів зробити більше для ізоляції північнокорейського режиму, щоб змусити його змінити поведінку.

 

Джеймс Меттіс

Міністр оборони США Джеймс Меттіс наголосив, що американська армія має бути готова до силової відповіді на триваючі провокації Північної Кореї.

"Існує одна річ, яку може зробити армія США. Ви повинні бути готові забезпечити військові варіанти, які є у нас, і які можуть бути використані нашим президентом за необхідності", – сказав він.

Голова Пентагону наголосив, що на цьому етапі Вашингтон дотримується мирного плану з врегулювання конфлікту з КНДР, який включає дипломатичні переговори й економічні санкції.

 

Джон Салліван

Заступник державного секретаря США Джон Салліван заявив, що американська влада не виключає можливості прямих переговорів з КНДР.

"Зрештою, ми не виключаємо можливості перебігу прямих переговорів. Наша основна увага приділяється дипломатії для вирішення цієї проблеми, представленої КНДР. Однак ми повинні разом з нашими союзниками, Японією і Південною Кореєю та іншими країнами бути готовими до гіршого, якщо дипломатія не спрацює", – сказав він.

Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп 22 жовтня заявив, що Влада Сполучених Штатів готова до будь-якого сценарію розвитку ситуації навколо ядерної програми Північної Кореї.

"Ми готові до всього. Ви будете шоковані, якщо дізнаєтеся, наскільки ми готові, коли буде потрібно", – підкреслив Трамп.

Крім того, він додав, що Китай надає велику підтримку США та посилює тиск на КНДР.

"Китай нам дійсно допомагає. Вони закривають свою фінансову систему для Північної Кореї, сильно знизили поставки нафти. 93% товарів, які йдуть в Північну Корею, проходять через Китай, тому Китай – це великий гравець", – наголосив американський президент.


Японія

Картинки по запросу синдзо абэ

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що буде "рішуче боротися" з діями Північної Кореї після перемоги його партії на парламентських виборах (дострокові парламентські вибори в Японії відбулися 22 жовтня – Ред.). 

"Як я обіцяв під час виборів, моїм безпосереднім завданням буде жорсткий підхід до КНДР. Це передбачає рішучу дипломатію", – наголосив політик.


 

Італія

На початку жовтня стало відомо, що міністр закордонних справ Італії Ангеліно Альфано наказав послу Північної Кореї залишити країну на знак протесту проти ядерних і ракетних випробувань Пхеньяна.

"Послу доведеться виїхати з Італії" – сказав Альфано.

За його словами, для Італії важливо підтримувати канал комунікації з КНДР, тому про розрив дипломатичних відносин не йдеться.

"Ми хочемо, щоб Пхеньян зрозумів: ізоляція неминуча, якщо він не змінить поведінку" – додав міністр.


Чехія

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що ситуацію з Північною Кореєю можна вирішити вбивством Кім Чен Ина.

За його словами, робота американського президента Дональда Трампа у напрямку вирішення конфлікту щодо Північної Кореї є "швидше смішною, ніж продуктивною". При цьому єдиним ефективним способом вирішити конфлікт він назвав вбивство Кім Чен Ина з допомогою спецназу.

"Північна Корея – це огидний режим, який неможливо придушити насильством, а санкції ні щодо Куби, ні щодо Північної Кореї не є рішенням", – сказав Земан.