Прем’єр-міністр Іспанії зажадав від Каталонії пояснити, чи була проголошена незалежність

11 Жовтня 2017, 14:23

У середу, 11 жовтня, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой зажадав від уряду Каталонії пояснень щодо того, чи проголосив  регіон незалежність від Іспанії.

"Уряд вирішив подати формальний запит каталонському уряду, щоб підтвердити, проголосив він незалежність чи ні", – заявив він.

Рахой зазначив, що відповідь каталонського лідера Карлеса Пучдемона "визначить, якими будуть майбутні події протягом наступних кількох днів".

Агенція Reuters повідомляє, що формальне звернення центрального уряду до уряду Каталонії необхідне для початку процедури позбавлення Каталонії автономного статусу, яка прописана у 155-й статті конституції Іспанії.

Як повідомлялося, 10 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав "Декларацію представників Каталонії" про "незалежність республіки". При цьому він запропонував відкласти вступ декларації у силу на кілька тижнів. Зазначимо, що декларація про незалежність Каталонії носить символічний характер, оскільки парламент не голосував за документ. У відповідь на підписання декларації уряд Іспанії 11 жовтня  збереться на екстрене засідання для обговорення подальших дій.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення.

2 жовтня міністр юстиції Іспанії Рафаель Катала заявив, що Іспанія може скористатися своїм конституційним правом та скасувати автономію Каталонії, якщи регіон проголосить незалежність. Згідно з 155-ї статтею Конституції Іспанії, центральний уряд має таке право.