Під час референдуму в Каталонії сталися сутички з поліцією, є поранені

1 Жовтня 2017, 12:47

Іспанська поліція із відкриттям дільниць для голосування на референдумі про незалежність Каталонії почала жорстко протидіяти виборчому процесу, вилучаючи скриньки для голосування та бюлетені. Зранку в неділю, 1 жовтня, спецпідрозділ поліції із застосуванням сили проник у приміщення виборчої дільниці у місті Жироні, де мав проголосувати голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон.

Після невеликої штовханини із активістами, які виступають за незалежність Каталонії, поліцейські розбили скло у вхідних дверях до спортивного залу, де облаштували виборчу дільниці, увійшла всередину та вилучила скриньки для голосування. Агентство AP повідомляє про щонайменше одного постраждалого внаслідок протистояння між активістами і поліцією біля дільниці у Жироні. З огляду на такий розвиток подій Карлес Пучдемон проголосував на іншій дільниці – в одному із сіл поблизу Жирони.

Іспанська преса пише, що поліція застосовує шумові гранати та стріляє гумовими кулями.

"Каталонські екстрені служби надали допомогу 38 потерпілим, пораненим через каральні заходи іспанської влади", – йдеться в повідомленні на сторінці каталонської адміністрації у Twitter.

У соцмережах поширюють фото поранених людей та відео сутичок.

Фото: twitter.com/AnitaBotwin

Вилучення скриньок для голосування з дільниць відбувається також і в Барселоні, повідомляє агентство Reuters.

Зазначимо, 1 жовтня у Каталонії відбувається референдум за незалежність від Іспанії.

Напередодні поліція Іспанії вилучила близько 2,5 млн бюлетенів та близько 4 млн конвертів, призначених для голосування.

У зв'язку з цим каталонський уряд заявив, що вважатиме  дійсними бюлетені, надруковані самими виборцями на принтерах. Як запевнив представник каталонського уряду Жорді Турулл вранці 1 жовтня, наявна система убезпечить від зловживань та голосування однією особою кілька разів. Він висловив упевненість, що референдум про незалежність регіону відбудеться.

Нагадаємо, іспанська влада заявили про намір збільшити кількість поліцейських в Каталонії в день проведення референдуму і блокувати ділянки для голосування. Крім того, напередодні референдуму в Іспанії заблокували понад 140 сайтів з інформацією про голосування.