В Україні почав діяти закон про освіту

28 Вересня 2017, 09:29

У четвер, 28 вересня, в Україні набув чинності закон "Про освіту". Напередодні документ було опубліковано у парламентській газеті "Голос України".

Закон передбачає три форми здобуття освіти: формальну (офіційне підвищення рівня освіти), неформальну (підвищення рівня поза офіційною системою підвищення кваліфікації – тренінги, гуртки, курси) та інформальну (самоосвіта).

Документ також пропонує новий підхід до розвитку вчителя та його педагогічної свободи. Зокрема, закон формулює нові засади підвищення кваліфікації вчителів. По-перше, загальна кількість годин на підвищення кваліфікації упродовж 5 років буде не менше 150 годин. При цьому вчитель має самостійно вирішити, яку кількість годин з цього обсягу він використовуватиме для навчання щорічно. По-друге, педагог сам вирішує, де підвищувати кваліфікацію. По-третє, держава з коштів спеціальної освітньої субвенції, а також місцеві органи оплачують підвищення кваліфікації для вчителів, навіть якщо педагоги обирають платні курси.

Нагадаємо, у вівторок, 19 вересня, голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав ухвалений раніше парламентом закон "Про освіту" і передав документ в Адміністрацію президента України. 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 2145-VІІІ "Про освіту".

Раніше міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

У свою чергу, для того, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту.

Як повідомлялось, Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту".

Раніше Парламент Угорщини одноголосно схвалив резолюцію із засудженням українського закону про освіту, наголосивши, що він грубо порушує права угорців на Закарпатті.