Порошенко і Ґремінґер обговорили розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі

13 Вересня 2017, 20:25

Президент України Петро Порошенко і Генеральний секретар ОБСЄ Томас Ґремінґер обговорили ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбас. Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Повідомляється, що під час зустрічі президент привітав Посла Ґремінґера з обранням на посаду Генерального секретаря Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Також Порошенко поінформував про розвиток ситуації на Донбасі, імплементацію Мінських домовленостей, а також окреслив бачення стратегії деокупації Криму.

Читайте також: Миротворча пропозиція Путіна щодо Донбасу як черговий Троянський кінь. Огляд ЗМІ

Співрозмовники обговорили діяльність СММ ОБСЄ та потреби зміцнення оперативної роботи Місії. Петро Порошенко звернувся до Генерального секретаря з проханням сприяти наданню СММ нового технічного оснащення, що підвищить якість повсякденної роботи спостерігачів СММ. Було наголошено на важливості повного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території Донбасу, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

Сторони скоординували також підходи щодо розміщення миротворчої місії ООН на всій території окупованого Донбасу. Порошенко наголосив на важливості налагодження інтенсивного діалогу між ОБСЄ та ООН з даного питання.

Крім того, президент закликав Генерального секретаря задіяти всі можливі механізми Організації, щоб звільнити українських політичних в’язнів в Росії та Криму, а також заручників, що утримуються російськими окупаційними військами на Донбасі.

У свою чергу, Ґремінґер привітав призначення Спеціального представника України з придністровського врегулювання.

Нагадаємо, раніше президент Росії Владімір Путін заявив, що миротворці ООН на Донбасі можуть бути корисними для вирішення збройного конфлікту, але вони мають бути присутні лише на лінії розмежування сторін. Путін також наголосив, що це питання «не може бути вирішене без прямого контакту з представниками терористів «ДНР» та «ЛНР». Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ України вважають, що миротворці ООН справді можуть сприяти відновленню миру Донбасі, і нагадали, що ще у березні 2015 року президент України Петро Порошенко офіційно надіслав до ООН звернення щодо розгортання на території України миротворчої операції. Постійне представництво України в Нью-Йорку вже отримало доручення  провести відповідні консультації з делегаціями в Радбезі ООН.