У Польщі відреагували на рішення ЄС щодо санкцій проти країни

30 Липня 2017, 12:12

У Міністерстві закордонних справ Польщі 29 липня опублікувил заяву щодо рішення ЄС розпочати процедуру введення санкцій проти країни. Про це повідомила прес-служба МЗС Польщі.

Так Міністерство відреагувало на рішення Європейської комісії про початок процедури введення санкцій проти країни через судову реформу.

"Ми підтверджуємо нашу готовність надати Європейській Комісії суттєву відповідь", – йдеться у заяві.

Також у відомстві підкреслити, що закон про судову реформу допомагає пристосувати пенсійний вік суддів до загального пенсійного віку, який був чинним у Польщі.

Польські дипломати наголосили, що у судовій системі країни роль очільників судів носить "адміністративний характер", а "всі процедурні гарантії та засоби правового захисту залишаються на місці".

Як повідомлялось, Європейська комісія (ЄК) розпочала процедуру введення санкцій відносно Польщі через судову реформу, яка, на думку ЄК, підірве незалежність загальних судів країни.

Нагадаємо, що президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів щодо реформи судової системи, який надає Мін'юсту право призначати суддів загальної юрисдикції без узгодження з судовою владою.

Комплекс з трьох законів викликав різку критику опозиції і Єврокомісії, а також масові протести в країні. На думку протестувальників, ухвалення цих законів позбавило б суди незалежності і порушили принцип поділу влади.

Незважаючи на намір президента ветувати два закони, протести в країні продовжилися – учасники акцій вимагають від Дуди застосувати право вето щодо всіх законів.