Едвард Лукас: Кремль бачить власний тактичний ядерний арсенал таким, який цілком можна використовувати

7 Липня 2017, 09:06

Російське керівництво щораз то більше вважає власний тактичний ядерний арсенал не просто силою стримування, а таким, який цілком можна використовувати. Про це на сторінках Тижня пише британський журналіст Едвард Лукас.

«Вражаюча модернізація російського війська передбачає нові озброєння (як-от крилаті ракети, що запускаються із землі й можуть нести ядерний заряд). Простої відповіді на такий розвиток подій у НАТО немає. Гірше того, Кремль щораз то більше вважає власний тактичний ядерний арсенал не просто силою стримування, а таким, який цілком можна використовувати», – йдеться в матеріалі.

Лукас нагадав, що торік колишній керівник Російського федерального ядерного центру Віктор Міхайлов говорив про майбутнє, коли російську зброю невеликої потужності можна буде використовувати як «ядерний скальпель». Інші російські військові мислителі, схоже, розглядають таку ядерну зброю просто як потужний вид артилерії.

«Російські дипломати так говорять про використання ядерної зброї з політичних міркувань, як-от для зміни оборонної політики інших країн, що у їхніх західних співрозмовників відбирає мову. А на російських військових навчаннях відпрацьовується застосування ядерних боєголовок. Усе це становить серйозні труднощі для Заходу», – пише журналіст.

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»