Іспанський посол: Після втечі Януковича політичні контакти між Іспанією та Україною дуже змінилися

6 Липня 2017, 11:05

Політичні контакти між Іспанією та Україною дуже змінилися відколи з країни втік екс-президент Віктор Янукович. Вони стали такими, як ніколи раніше. Про це в інтерв’ю Тижню розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Херардо Анхель Буґайо Оттоне.

«Формально в нас із Україною завжди були хороші відносини, бо в нас немає двосторонніх проблем. Проте змінилося визнання на рівні політичних партій, зокрема в європейському форматі. Дедалі активніше відбувається робота через міжнародні партії в ЄС. Також є чесна співпраця у тому сенсі, що ми розуміємо одне одного. І ми розуміємо потребу захищати Україну як передній бік Європи», – сказав він.

За його словами, потенціал у відносинах величезний, бо країни надто довго жили окремо. Іспанська громадська думка — серед найбільш позитивно налаштованих щодо України поміж країн ЄС. У політичному й урядовому вимірах іспанці без вагань підтримають суверенітет і територіальну цілісність України.

Водночас посол зауважив, що у стосунках бракує присутності економічної потуги, яка (після кризи. — Ред.) вийшла назовні, але дуже боязко ступила в Україну, побачила страхи корупції та втекла. У декого тут був дуже неприємний досвід.

«Але я переконаний, що з розвитком верховенства права тут люди почуватимуть, що сюди безпечніше інвестувати, і тоді в майбутньому наші відносини стрімко розвиватимуться. Наші компанії дуже добре роблять те, що потрібно вашій країні: інфраструктуру, енергетичне обладнання, зокрема у сфері відновлюваної енергетики, оборонну продукцію. Ми приречені на співпрацю в багатьох секторах. Просто поки її не сталося, бо є проблема недовіри до верховенства права в Україні. Я намагався розвіяти цей образ, але це нелегко», – сказав Херардо Анхель Буґайо Оттоне.

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»