СБУ виявила несанкціонований доступ до роботи мережі Державної міграційної служби

6 Квітня 2017, 22:12

Працівники СБУ викрили несанкціоноване втручання комерційної структури у роботу телекомунікаційних мереж Державної міграційної служби. Про це повідомили в прес-центрі СБУ.

«Головним слідчим управлінням СБУ проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 328 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. У його рамках встановлено, що у 2014-2015 роках спеціалізоване держпідприємство виконувало роботи зі створення, побудови та налаштування захищеної телекомунікаційної мережі для Державної міграційної служби. Під час виконання контракту, через попередню змову з окремими посадовцями ДМС та Держслужби спеціального зв’язку  частина грошей була привласнена», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Міграційна служба повідомила, скільки росіян отримали статус біженця в Україні

За даними СБУ, через оборудку та неналежне виконання технічного завдання, несанкціонований доступ для доступу в інформаційну мережу ДМС залишився у деяких субпідрядників.

«Працівники СБУ виявили серверне обладнання в одному зі столичних приватних підприємств, яке мало доступ до мережі Державної міграційної служби з одночасним виходом в Інтернет. За попереднім висновком експертів, це має ознаки несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи ДМС та створює умови для витоку інформації з обмеженим доступом», – наголосили в спецслужбі.

Також повідомляється, що СБУ під час досудового слідства не здійснювала слідчих дій у приміщенні Центру оброки інформації Державної міграційної служби  та не вилучала серверне обладнання.

Тим часом, у Державній міграційній службі 6 квітня заявили, що надання послуг було призупинено в Центрах надання адміністративних послуг по всій Україні. Причиною стали слідчі дії працівників Служби безпеки України в одного з операторів зв’язку.

Нагадаємо, в лютому Служба безпеки України спільно з поліцією припинила діяльність осередку міжнародного хакерського угруповання, до складу якого входили чотири мешканця Дніпропетровщини. Зловмисники отримували доступ до рахунків клієнтів іноземних та вітчизняних банківських установ та підробляли платіжні картки. Діяльність хакерів координувалася з боку Російської Федерації, а потерпілими були клієнти банків ЄС, США та України.