МЗС України зробило заяву щодо застосування хімічної зброї у Сирії

5 Квітня 2017, 16:50

Міністерство закордонних справ України у середу, 5 квітня, зробило заяву про можливе застосуванням хімічної зброї у Сирії, яке призвело до великих втрат серед цивільного населення.

«Україна підтверджує свою тверду позицію, що застосування хімічної зброї будь-ким, будь-де і за будь-яких обставин є грубим порушенням міжнародного права і має бути суворо засуджено. Особи, відповідальні за такі дії, повинні бути притягнуті до відповідальності», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Україна очікує на результати розслідування, яке буде проведене Місією Організації із заборони хімічної зброї з встановлення фактів.

У МЗС переконані, що в умовах зростаючих викликів і загроз міжнародному миру і безпеці повне виконання та зміцнення міжнародних режимів нерозповсюдження зброї масового знищення та заборони окремих її видів повинно залишатися головним пріоритетом для міжнародного співтовариства.

«Послідовно виступаємо за неухильне дотримання положень ключових міжнародно-правових документів у цій галузі, включаючи Конвенцію 1993 року про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та про її знищення (КХЗ) та Женевський протокол 1925 року про заборону застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів, стороною яких є Україна», – наголосили у заяві.

Повідомляється, що як непостійний член Ради Безпеки ООН Україна виступає за необхідність запровадження Радою Безпеки заходів згідно з Главою VII Статуту ООН у відповідь на порушення КХЗ і резолюції РБ ООН 2118 (2013).

Нагадаємо, 4 квітня в сирійській провінції Ідліб, яку контролюють повстанці, сирійська армія провела атаки за допомогою газу, які призвели до смерті не менш як 100 осіб, у тому числі 11 дітей. Близько 400 людей отримали поранення, зокрема, хімічні опіки очей та дихальних шляхів. Правозахисні організації стверджують, що для атак армія Асада використовувала заборонену хімічну зброю, від використання якої раніше публічно відмовилася. У зв'язку з цим Франція ініціювала екстрене засідання Ради Безпеки ООН.

Як повідомлялося, 5 квітня три держави внесли до ради Безпеки ООН проект резолюції, яка засуджує газову атаку в провінції Ідліб. Ініціаторами резолюції виступили Франція, США і Велика Британія.