Холодницький розкрив подробиці допиту Онищенка по скайпу

21 Березня 2017, 22:52

Депутата-втікача Олександра Онищенка допитали за допомогою скайп-зв’язку. Про це розповів заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Детективи, прокурор були з однієї сторони, Онищенко – по іншу сторону скайп-зв’язку. Були розмови, і він гарно усе розказував. Прокурор почав ставити конкретні запитання, наприклад, чи платили, умовно кажучи, за призначення якогось з міністрів», – розповів Холодницький.

Він пояснив, що прокурор ставив конкретні запитання — кому платили, коли, якими коштами —готівкою чи переказами, а якщо переказами, то через який банк, — тому, що слід чітко встановити час, місце, спосіб і знаряддя вчинення тих чи інших злочинів.

«На це Онищенко відповідав: «Не припомню, не знаю, потом». І такі шаблонні відповіді — на усі питання. То, вибачте, ти говориш загальні фрази, а коли переходимо до конкретного, то я «не помню, я не знал», – повідомив про деталі допиту Назар Холодницький.

Нагадаємо, в червні 2016 року НАБУ та САП викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з Укргазвидобування, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень. Встановлено причетність до організації даної схеми народного депутата Олександра Онищенка. У рамках справи заарештували 12 фігурантів. Головними організаторами злочинної організації називаються три особи – сам Онищенко, його матір Інеса Кадирова та фігурант низки газових оборудок Валерій Постний, який, за даними ЗМІ, мав спільний бізнес з олігархом Ігорем Коломойським. Загалом у справі фігурують 20 осіб. З-поміж них — відсторонений від посади голова ДФС Роман Насіров.

5 липня Верховна Рада схвалила зняття недоторканності, затримання і арешт Онищенка. За кілька днів до цього він втік із України і тепер переховується. 10 серпня Онищенка оголосили у всеукраїнський розшук. Пізніше стало відомо, що Антикорупційна прокуратура перевіряє інформацію про отримання народним депутатом Олександром Онищенком російського громадянства і направила запит про правову допомогу для подальшої видачі Онищенка.