В ООН закликали вирішити проблему сексуального насильства на Донбасі

7 Березня 2017, 01:14

Комітет Організації Об'єднаних Націй проти дискримінації жінок на останній сесії закликав вирішити проблему сексуального насильства в ході конфлікту в Україні. Про це повідомили у центрі новин ООН.

Вони вітали прийняття в Україні законів проти торгівлі людьми і насильства по відношенню до жінок, а також плану дій в області гендерного рівноправ'я. У той же час членів Комітету турбує зростання насильства проти жінок в деяких районах Луганської та Донецької областей, а також на тимчасово окупованій території Криму.

Експерти послалися на численні повідомлення про випадки сексуального насильства в зонах конфлікту, при тому, що зі страху стигматизації або помсти багато жертв не повідомляють про зґвалтування. Члени Комітету рекомендували владі замінити застаріле визначення «зґвалтування» і включити в нього випадки, коли жінок примушують до сексуальних актів, погрожуючи насильством, затриманням, застосовуючи психологічний тиск або користуючись владою.

Правозахисники ООН закликали владу звернути серйозну увагу на становище жінок з числа вимушених переселенців, які піддаються різним формам дискримінації. В першу чергу, мова йде про вдів, інвалідів, жінок похилого віку, а також жінок з числа ЛГБТ і народностей рома.

Нагадаємо, у доповіді ЮНІСЕФ повідомили, скільки дітей на Донбасі потребують гуманітарної допомоги. За даними Дитячого фонду ООН, за рік ця цифра зросла удвічі.