У ЄС засудили рішення Ізраїлю щодо скандальних поселень

7 Лютого 2017, 23:58

Європейський союз засудив ухвалення парламентом Ізраїлю "Закону про врегулювання". Про це йдеться у заяві заявила верховного представника ЄС у закордонних справах Федеріки Моґеріні.

"Цей закон перетинає новий і небезпечний поріг, узаконюючи згідно з ізраїльським законодавством вилучення прав власності палестинців і, по суті, дозволяючи конфіскацію приватної палестинської землі на окупованій території", – йдеться у заяві.

Моґеріні вказує на те, що цей закон дозволяє "легалізацію" численних поселень і форпостів, які раніше вважалися незаконними навіть за ізраїльськими законами і які є незаконними відповідно до міжнародного права.

На думку глави європейської дипломатії, під час вирішення цього питання ізраїльський парламент вийшов за межі своєї юрисдикції. Будучи реалізованим, закон завадить планам співіснування двох держав і закріпить нерівність, вічну окупацію і конфлікт.

Верховний представник ЄС нагадала, що "відповідно до недавно прийнятої резолюції 2334 РБ ООН, ізраїльські поселення на окупованій палестинській території є незаконними згідно з нормами міжнародного права".

ЄС закликав ізраїльське керівництво утримуватися від застосування цього закону і уникати заходів щодо подальшого підвищення напруженості і створення загрози для перспективи мирного врегулювання конфлікту. Від Ізраїлю чекають підтвердження діями і політикою прихильності вирішення конфлікту шляхом створення двох держав, щоб відновити взаємну довіру і створити умови для прямих і конструктивних переговорів, йдеться в заяві Федеріки Моґеріні.

Читайте також: Олланд назвав анексією рішення Ізраїлю щодо скандальних поселень

Нагадаємо, парламент Ізраїлю 6 лютого схвалив закон, що дозволяє легалізувати нові поселення на Західному березі річки Йордан. Палестинці називають це рішення «узаконеною крадіжкою» і вважають його серйозною загрозою будь-яким мирним домовленостям.

Зміни дозволять Ізраїлю юридично закріпити за новими власниками ділянки, на яких ізраїльтяни вже збудували свої будинки. Йдеться про передачу цих земель в оренду нинішнім користувачам разом із виплатою компенсації палестинським власникам або наданням інших земельних ділянок.

Закон легалізує понад 3800 будинків. У схваленому документі йдеться, що палестинці, які спочатку володіли землею, отримають в якості компенсації гроші або іншу ділянку землі.

До своєї інавгурації нинішній президент США Дональд Трамп різко критикував політику адміністрації Обами щодо Ізраїлю. Зокрема й через те, що представник США в Раді Безпеки ООН не наклав вето на резолюцію Радбезу, що засуджувала політику розбудови ізраїльських поселень на палестинських територіях.