Трамп назвав розмову з прем’єром Австралії найгіршою і кинув слухавку – WP

2 Лютого 2017, 08:30

Президент США Дональд Трамп назвав телефонну розмову з прем'єр-міністром Австралії Малкольмом Тернбуллом найгіршою з усіх його переговорів з іноземними лідерами. Про це пише газета The Washington Post з посиланням на джерела.

Планувалося, що лідери обох країн говоритимуть по телефону протягом годину, але Трамп кинув слухавку на 25-й хвилині. Перед цим він встиг сказати Тернбуллу, що цей дзвінок – найгірший.

За даними газети, Трамп розлютився, коли Тернбулл нагадав про зобов'язання США з прийому більш ніж 1200 біженців з Австралії – така угода була укладена між урядом Австралії і адміністрацією президента Обами. Пізніше американський президент висловив своє обурення у Twitter.

«Ви можете в це повірити? Адміністрація Обами погодилася прийняти тисячі мігрантів з Австралії. Я вивчу цю трикляту угоду», – написав він.

У свою чергу Тернбулл заявив, що бесіда була «відвертою». «Ці розмови ведуться прямо, відверто, приватно. Якщо ви бачили повідомлення про них, я не маю наміру щось до них додавати», – сказав прем'єр Австралії.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп 27 січня підписав указ, згідно з яким дія програми США щодо прийому біженців з Іраку, Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану призупиняється.

При цьому мери декількох американських міст заявили, що не підкорятимуться цьому розпорядженню президента США Дональда Трампа.

Управління ООН у справах біженців та Міжнародна організація з міграції закликали адміністрацію президента США Дональда Трампа продовжувати надавати притулок біженцям. 

Американські правозахисники звернулися до суду у зв’язку з указом президента США Дональда Трампа, що забороняє в’їзд громадянам семи країн. Прокурор Вашингтона також оскаржуватиме в суді указ Трампа щодо біженців.

Також Трамп звільнив в.о. міністра юстиції США (генерального прокурора) Саллі Єйтс через кілька годин після того, як вона заявила, що відмовляється виконувати цей указ.