У СБУ відреагували на запит терористів щодо обміну екс-беркутівців

18 Січня 2017, 19:11

У Службі безпеки України підтвердили запит терористів "ДНР" на передачу обвинувачених у розстрілі активістів Майдану екс-беркутівців. Про це "Українським новинам" заявив радник глави СБУ Юрій Тандіт

Він відмовився повідомити, скільки саме екс-беркутівців запитує протилежна сторона – 3 чи 5.

"Їх теж запитують (на видачу – ред.). Але наша позиція така, що ми не повинні звільняти тих людей, які не мають відношення до подій на цій неоголошену війну", – заявив Тандіт. Таким чином, Служба безпеки України виключає видачу екс-беркутівців.

На думку СБУ, Росія намагається пов'язати воєдино події "Революції гідності" і війни на Донбасі. Україна вважає це неприпустимим.

Як повідомлялося, народний депутат України Надія Савченко опублікувала списки утримуваних в заручниках на непідконтрольних владі України територія Донбасу, українських політв'язнів, утримуваних в російських в'язницях і в окупованому Росією Криму, а також список осіб, яких керівництво "ДНР/ЛНР" хоче отримати від української сторони. Ці списки свідчать про те, що представники бойовиків "ДНР" відправили запит на видачу їм колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Павла Аброськіна, Сергія Тамтури та Сергія Зінченка, обвинувачених у розстрілі 48 активістів Євромайдану на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року.

Водночас Тандіт заявив, що опубліковані Надією Савченко списки заручників "некоректні".  Після заяви Тандіта, Савченко оприлюднила відкориговані списки полонених.