Міністр інфраструктури розкрив подробиці атаки на сайт Укрзалізниці

15 Грудня 2016, 16:06

Українські хакери за замовленням невідомої особи з Санкт-Петербурга вчинили DDOS-атаку на інформаційну мережу Укрзалізниці. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"Від достовірних джерел із правоохоронних органів, стало відомо про те, що DDOS-атака, яка була здійснена на інформаційну мережу УЗ, була здійснена хакерськими групами з України за замовленням невстановленої особи із Санкт-Петербурга, яка переписувалася з ними в одному з форумів. Атака на інформаційну систему вантажних перевезень була відволікаючим маневром, щоб у той час вкрасти дані пасажирських перевезень. Аналогічним способом здійснені недавні кібер-атаки на Мінфін і Держказначейство", – написав Омелян.

Він повідомив, що Нацполіція вже отримала доступ до серверів УЗ, і спроби зловмисників заблоковані.

"У той же час, оскільки крім цього, є загрозлива ситуація з наявністю дизеля на УЗ, що істотно ускладнює перевезення, доручив своєму першому заступнику Євгену Кравцову, який одночасно є керівником наглядової ради "Укрзалізниці", провести невідкладну зустріч з правлінням УЗ, а також з керівниками підрозділів інформаційної безпеки та закупівель та з'ясувати реальні причини незадовільного стану речей", – додав Омелян.

Зазначимо, о 16:00 сайт УЗ уже працював.

Нагадаємо, вранці 15 грудня до сайту Укрзалізниці зник доступ. При переході на сайт з'являється повідомлення, що доступ до нього відключений в зв'язку з роботами по конфігурації локальної мережі. Як передає Інтерфакс-Україна, перед цим на сайті з'являлося зображення черепа з перехрещеними внизу кістками, що складається з символів. Голова Укрзалізниці Вйцех Балчун заявив про хакерські атаки і погрози у бік менеджменту УЗ.

Минулого тижня невідомі зламали сайти Державної казначейської служби, Міністерства фінансів та Пенсійного фонду України. Згодом від кібератаки постраждав сайт Міністерства оборони.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що за потужними кібератаками, які відбувались останнім часом, стоять кіберзлочинці з РФ.