ЄС і Канада підписали угоду про вільну торгівлю

30 Жовтня 2016, 15:04

Європейський союз і Канада 30 жовтня у Брюсселі підписали угоду про вільну торгівлю, повідомляє Reuters.

Свої підписи під угодою поставили прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо разом з керівниками інститутів ЄС – головою Євроради Дональдом Туском і головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

Тепер документ має затвердити Європарламент, що може статися у грудні 2016 – січні 2017. Крім того, її мають ратифікувати всі 28 країн-членів ЄС.

Документом передбачено скасування 99% мит, тож чиновники сподіваються на зростання рівня торгівлі на 12 млрд доларів щорічно.

ЄС називає угоду з Канадою найважливішою та найамбітнішою за всю історію, а перемовини щодо неї тривали 7 років.

Раніше літак прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, який прямував до Брюсселя, повернувся в пункт відправлення через технічну несправність.

Через кілька годин після вимушеної посадки літак знову вирушив до Брюсселя для підписання угоди.

Нагадаємо, саміт ЄС і Канади, який повинен був відбутися 27 жовтня у Брюсселі для підписання угоди, був скасований через позицію Бельгії.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо був змушений скасувати поїздку в Брюссель через зрив саміту. Того ж дня, бельгійці владнали внутрішні протиріччя щодо угоди.

Раніше Канада підписала угоду про вільну торгівлю з Україною. Згідно з документом були скасовані ввізні мита на більшість українських сільськогосподарських і частина промислових товарів.