Україна надіслала Польщі ноту протесту через знищення вандалами пам’ятника воїнам УПА

10 Жовтня 2016, 15:45

Посольство України в Польщі надіслало в Міністерство закордонних справ Польщі ноту протесту у зв'язку з оскверненням польськими націоналістами пам'ятника воїнам Української повстанської армії. Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Так, така подія мала місце. Посольство вже направило ноту з цього приводу до МЗС Польщі", – сказав Дещиця.

Раніше голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима на своїй сторінці в Facebook повідомив, що в  Польщі на кладовищі в селі Верхрата вандали зруйнували пам'ятник українцям, які загинули в роки Другої світової війни, в тому числі і воїнам УПА.

Організація українських націоналістів вважає осквернення пам'ятника воїнам Української повстанської армії в Польщі наслідком встановлення Сеймом 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду українських націоналістів щодо поляків.

Нагадаємо, 22 липня Нижня палата польського парламенту ухвалила резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її геноцидом польського народу. За рішенням Сейму, 11 липня оголосили Національним днем пам’яті.

Перед цим Петро Порошенко у Варшаві поклав квіти до пам'ятника жертвам Волинської трагедії, ставши на коліно перед ним. Президент Польщі Анджей Дуда високо оцінив такий крок української делегації.