НАБУ зібралося допитати Авакова у справі «чорної бухгалтерії» Партії регіонів

30 Вересня 2016, 16:25

Національне антикорупційне бюро України на наступному тижні має намір допитати міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова як свідка у справі так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі.

Зокрема, антикорупційні органи мають намір допитати главу МВС у зв'язку з подачею ним додаткових матеріалів «чорної бухгалтерії».

«На наступному тижні, я думаю, ми викличемо міністра, допитаємо як свідка, як вони з'явилися, звідки, чому саме зараз вони з'явилися», – про це повідомили в САП, посилаючись на слова Холодницького.

У свою чергу в прес-службі НАБУ повідомили, що Аваков буде допитаний, якщо виникне така необхідність. «Є наміри запросити Авакова, щоб дізнатися у нього, де він взяв ці додаткові матеріали, і чи немає ще документів подібного роду», – сказали в НАБУ, додавши при цьому, що певне рішення щодо цього поки ще не прийнято.

«Мені не подобаються дозовані викиди інформації. Таке враження, що ми знову перетворюємо провадження в серіали … Цього не треба і не можна робити … Тобто в необхідний час, в необхідний момент через чотири місяці з'являються нові і нові сторінки (по «чорній бухгалтерії» Партії регіонів – Ред.), що може свідчити, що хтось комусь дозовано видає … я так розумію, там чотири листи, я ще їх не бачив», – сказав керівник САП Назар Холодницький.

Зазначимо, 29 вересня, Аваков повідомив, що МВС передає в НАБУ кілька оригінальних листів так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів.

Пізніше в той самий день в НАБУ підтвердили отримання від Авакова додаткових документів, що стосуються «чорної бухгалтерії».

Нагадаємо, 28 травня екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак розповів, що передав до Національного антикорупційного бюро документи, які засвідчують незаконні грошові операції у рамках Партії регіонів на суму $2 млрд. За його словами, серед фігурантів цих матеріалів – посадові особи найвищого рівня, міністри та керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, у тому числі найвищих судових інстанцій.

Згодом голова НАБ Артем Ситник підтвердив отримання документів. Бюро розпочало розслідування за цим фактом.

Також нагадаємо, голова НАБ уточнив, які саме документи передав у бюро генерал Трепак, зазначивши, що йдеться про 841 аркуш із записами за 2008-2012 роки. Ситник також попередив про загрозу життю фігурантів записів із «чорної каси» Партії регіонів, а також розповів про перспективи документів як доказів у суді. «Ці документи можуть мати доказове значення разом з іншими доказами у разі проведення експертизи почерку та інших слідчих дій», – сказав тоді Ситник.