Едвард Лукас: Критикуючи США, Трамп сповідує пропагований Кремлем антиамериканізм

19 Серпня 2016, 09:01

Кандидат у президенти США Дональд Трамп, критикуючи Америку, сповідує антиамериканізм, пропагований Кремлем. Про це на сторінках чергового номера журналу Тижня пише британський журналіст і публіцист Едвард Лукас.

«Критикуючи Америку, Дональд Трамп сповідує антиамериканізм, пропагований Кремлем. Ключова тема – Америка не має морального впливу у світі й не може претендувати на світове лідерство.На запитання про права людини, Трамп відповів, що американцям вистачає власних «проблем». Інакше кажучи, 60-річна місія із захисту свободи та демократії скінчилася», – пише він.

За його словами, якщо вразливі й беззахисні прифронтові держави думають, що в новій холодній війні їх кинуть напризволяще, у декого з них може виникнути ідея скооперуватися з Росією зараз, поки це можна зробити на їхніх умовах, а не під прицілом, сам на сам, без друзів і підтримки в майбутньому.

Таким чином, зазначає Лукас, погляди Трампа на Захід (угамувати запал союзників НАТО) чітко перегукуються з планом Путіна щодо його знищення.

У матеріалі також йдеться, що Путіну не доведеться давати Трампу вказівки: його функцій «корисного ідіота» (за висловом Лєніна) буде достатньо. Єдине, що хоче російський лідер, – допомогти Трампу, зокрема послабивши позиції Клінтон, єдиної жінки, яка може не допустити блазня до Білого дому.

Лукас зауважує, що Путін і Трамп поділяють нігілістичний світогляд: тільки влада має значення, цінності нічого не варті. Відмінність у тому, що Путін – досвідчений агент КГБ, якого добре навчили обдурювати та вербувати, а Трамп – зіпсована дитина із заможної родини, якій вдалося уникнути багатьох заслужених покарань завдяки блефу й пафосу.

«Якщо парочка таки зустрінеться особисто в ролі світових лідерів, не переплутайте: командує парадом Путін. А тим часом усі ми зазнаємо нищівної поразки», – наголошує публіцист.

Детальніше читайте у черговому номері журналу «Український тиждень»