До представника ООН, якого утримують бойовики “ДНР”, допустили адвоката – Геращенко

16 Червня 2016, 11:16

До представника ООН Юрія Супруна, якого утримують бойовики «ДНР», після тиску української сторони допустили адвоката. Про це повідомила за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську представник України Ірина Геращенко у Facebook.

«Під час засідання гуманітарноі підгрупи в Мінську на наші багаторазові запити про долю представника ООН Юрія Супруна ми нарешті отримали відповідь, що його затримали і підозрюють у "військових злочинах", які він здійснив невідомо коли, бо останні два роки працює в міжнародних гуманітарних організаціях. А на ТКГ представники ОРДО назвали Юрія злочинцем. На наше з Леонідом Кучмою уточнення, що злочинцем людину може визнати тільки суд, представник ОРДО публічно, в присутності представників Украіни, ОБСЄ і РФ заявив, що слідство і суд визнали Супруна злочинцем. І ось сьогодні ці представники беруть задню, говорять, що ще тільки "слідство" йде. А після нашого тиску до Юрія допустити, нарешті, адвоката», – повідомила Геращенко.

Вона наголосила, що Україна в Мінську вимагатиме негайного звільнення Супруна, який має відповідний статус як працівник ООН.

«Очікуємо, що всі міжнародні гуманітарні організаціі також займуть публічну позицію в цьому питанні», – зазначила Геращенко.

Як повідомлялося, 8 квітня окупанти на Донбасі захопили у полон громадянина України-працівника ООН Юрія Супруна, який прибув у Донецьк зі службовою метою. 13 квітня в ООН закликали негайно звільнити заручника. Водночас у так званому «МГБ ДНР» заявили, що затриманий ООНівець співпрацює з СБУ.

15 червня Ірина Геращенко повідомила заяву бойовиків, що Супруна "засудили" за військові злочини.