Росія готова погодитися на озброєння спостерігачів ОБСЄ на Донбасі – Лавров

4 Червня 2016, 14:41

Росія готова погодитися на те, щоб група спостерігачів ОБСЄ на лінії розмежування на Донбасі і біля місць зберігання озброєння отримала право носити особисту зброю. Про це сказав міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров в ефірі російського телеканалу, передає Ліга.

"Ми будемо готові, якщо це допоможе справі, погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ, ця додаткова група спостерігачів, яка буде контролювати лінію розмежування і місця складування важких озброєнь, мала право носити особисту зброю", – сказав Лавров.

Він уточнив, що має на увазі пістолет. За словами Лаврова, це необхідно для охорони.

На таку пропозицію не погоджуються більшість членів ОБСЄ, зазначив глава МЗС РФ. Як він стверджує, причина в тому, що беззбройні спостерігачі, як правило, більш захищені, ніж в тій ситуації, коли у них є зброя, і це показує досвід ОБСЄ.

Нагадаємо, 24 квітня президент України Петро Порошенко заявив, що російська сторона погодилася на розміщення на Донбасі поліцейської збройної місії ОБСЄ. 

Наступного дня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що використання поліцейських сил ОБСЄ в зоні конфлікту на Донбасі – питання самої організації, а також керівництва самопроголошених республік. 

Водночас «глава» «ДНР» Олександр Захарченко пообіцяв розстріляти озброєну поліцейську місію на Донбасі.

Заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александер Хуг заявив, що рішення про введення поліцейської місії на Донбас повинні підтримати всі 57 країн-членів ОБСЄ.