ООН про скандал із «Миротворцем»: журналістів треба заохочувати, а не наражати на небезпеку

3 Червня 2016, 12:52

Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович висловив стурбованість через публікацію на сайті «Миротворець» особистих даних журналістів, які отримували акредитацію в т.зв. «ДНР / ЛНР». Про це він заявив 3 червня на прес-конференції в Києві.

«Нас дуже занепокоїла публікація таких персональних даних про людей. Це може поставити людей під загрозу і особливо журналістів і працівників ЗМІ. Я б заохотив працівників ЗМІ у всьому світі, які працюють в небезпечних місцях, яким загрожують, яких вбивають», – сказав він. 

Нагадаємо, раніше український сайт «Миротворець» (який був створений для встановлення осіб сепаратистів або людей, які допомагають їм) опублікував дані понад 5 тисяч журналістів, які отримали «акредитацію» у терористів «ДНР» та «ЛНР». Крім представників українських ЗМІ, до списку потрапили також кореспонденти іноземних видань.

Після публікації списку журналісти поскаржилися на незаконність оприлюднення їхніх персональних даних. У підсумку прокуратура Києва почала розслідування за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів. 

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, Представництво ЄС в Україні, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, а також посли держав «Великої сімки» засудили оприлюднення персональних даних журналістів, оскільки це наражає їх на небезпеку.