Данія вирішила поновити збройну участь у боротьбі проти ІДІЛ

4 Березня 2016, 15:01

Уряд Данії повідомив про те, що повертає до складу сил міжнародної коаліції винищувачі F-16 задля боротьби проти Ісламської держави в Іраку та Сирії. Про це повідомляє ABC News у п'ятницю, 4 березня.

Данія приєдналася до місії в жовтні 2014 року. Проте в серпні минулого року уряд країни тимчасово відкликав чотири оперативних винищувачі F-16 та три резервні літаки для ремонту та відновлення персоналу. Замість цього уряд Данії надіслав підрозділ із мобільним радаром.

Після зустрічі з парламентським комітетом з питань закордонних справ в п'ятницю, 4 березня, прем'єр-міністр Ларс Люкке Расмуссен заявив, що країна відправить 400 осіб, в тому числі персоналу військово-повітряних сил, а також членів підрозділу спеціального призначення.

Дата відправки військ залишається невідомою. Парламент голосуватиме за затвердження місії в квітні.

Ларс Люкке Расмуссен заявив, що міжнародна коаліція повинна боротися з Ісламською державою, «яка тероризує та вбиває невинних чоловіків, жінок і дітей».

Нагадаємо, коаліція під проводом США проти «Ісламської держави» завдає повітряних ударів по позиціях цього екстремістського угруповання в Іраку та Сирії від осені 2014 року. Саме в цих двох країнах ІД захопила значні території.

В свою чергу російська авіація почала завдавати удари по об'єктах у Сирії 30 вересня. Операцію санкціонувала Рада Федерації РФ у відповідь на запит військової допомоги від Башара Асада. Після початку бомбардувань правозахисні організації заявили, що удари завдаються по районах, у яких взагалі немає бойовиків, а жертвами атак стають цивільні.