У Туреччині висловили занепокоєння російськими ударами напередодні «режиму тиші»

26 Лютого 2016, 14:45

Ібрагім Калін, прес-секретар президента Реджеп Таїпа Ердогана, повідомив у п’ятницю, 26 лютого, що Анкара занепокоєна авіа ударами Росії, здійсненими по опозиційним силам в районі Дамаска за кілька годин до початку дії режиму припинення вогню. Про це інформує ABC News.

Високопоставлений турецька помічник турецького президента наголосив на стурбованості наземними операціями, які здійснюють сили Башара Асада.

Ібрагім Калін також наголосив, що Туреччина підтримує угоду про припинення вогню, але турбується через те, що відбувається. Калін зазначив, що «той факт, що російські удари та напади сил Асада тривають.. призводить до серйозних проблем щодо майбутнього припинення вогню».

Калін також попередив, криза біженців, яка вдарила по Європі, зростатиме, якщо наземні операції сирійського уряду Асада не будуть зупинені.

Нагадаємо, перша спроба проведення мирних перемовин з врегулювання конфлікту у Сирії зазнала невдачі через наростання інтенсивності російських авіаударів по опозиційним силам всупереч початку перемовин. Також і Генсек НАТО назвав дії Росії перешкодою у врегулюванні конфлікту в Сирії.

23 лютого стало відомо, що режим Асада та об'єднана опозиція погодились на припинення вогню у Сирії. Цього ж дня, російська авіація розбомбила табір своїх союзників, курдських бойовиків. Також 23 лютого представники режиму Асада оголосили про намір проведення консультацій із Росією щодо того, кого із опозиційних груп включати в угоду про припинення вогню, а кого – ні.

У свою чергу в Анкарі скептично поставилися до перспективи виконання угоди про перемир'я в Сирії. За словами турецького віце-прем'єра, призвести до провалу режиму припинення вогню може продовження російських авіаударів. 25 лютого сирійська опозиція висловила готовність до двотижневого перемир'я26 лютого стала відома ймовірна дата відновлення переговорів по Сирії.

І як повідомлялося, за лічені години до початку «режиму тиші» РФ завдала потужних авіаударів в районі Дамаска.