Європарламент виступив проти “Північного потоку-2” і закликав країни ЄС користуватися транзитним потенціалом України

21 Січня 2016, 17:43

Європейський парламент у четвер, 21 січня, прийняв резолюцію, в якій закликав країни – члени ЄС не допустити будівництва газопроводу "Північний потік-2", а також повністю використати транзитний потенціал України, через територію якої щорічно до Європи поставляється близько 40% від загального обсягу російського газу.

"(Європарламент – ред.) закликає держави-члени використовувати повністю транзитний потенціал України, а також зміцнити співробітництво в цілях забезпечення енергопостачання ЄС і України, щоб уникнути будівництва нових трубопроводів в обхід України, зокрема, Nord Stream II", – йдеться в резолюції.

Як наголошується в документі, газопровід, який "Газпром" планує будувати в партнерстві з низкою європейських компаній по дну Балтійського моря, може перешкоджати реалізації стратегії ЄС з диверсифікації джерел енергії.

Читайте також: У Європейській раді заявили. що «Північний потік-2» не відповідає нормам ЄС

Як відомо, проект «Північний потік-2» є розширенням «Північного потоку», що з’єднає Росію та Німеччину. Нагадаємо, 4 вересня Газпром підписав угоди з п’ятьма європейськими компаніями про подвоєння транзиту газу через газогін Північний потік в обхід України. Компанії домовилися про будівництво двох трубопроводів із загальною річною потужністю 55 млрд кубометрів до 2019 році.

Раніше у США вирахували, яку шкоду може завдати Україні газопровід "Північний потік-2".

Також голови урядів 10 європейських країн у листі до Європейської комісії заявили, що плани Росії щодо будівництва газогону «Північний потік-2» не відповідають інтересам ЄС та загрожують дестабілізацією Україні.