Юрій Сергеєв: ООН має інструменти захисту прав мешканців Криму, але не може ними скористатися

25 Грудня 2015, 09:50

Організація Об’єднаних Націй володіє інструментами захисту прав тих у Криму, кого переслідує окупаційна влада, зокрема кримських татар, однак немає механізмів їх використання. Про це в інтерв’ю «Тижню» повідомив колишній постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

«Інструменти є. Немає механізмів їх використання в умовах, коли окупаційна влада Криму не дає доступу до території ані моніторинговим місіям ООН, ОБСЄ, ані міжнародним правозахисним організаціям. Тому інформація про справжню ситуацію з порушенням прав людей на півострові збирається по крихтах із різних джерел», –

За його словами, українській делегації спільно з партнерами всупереч протидії Росії вдалося забезпечити слухання в РБ ООН 10 доповідей помічника генерального секретаря ООН Івана Шимоновича про ситуацію з правами людей у Криму. Фактично щотижня проводилися брифінги, конференції, круглі столи щодо порушення прав людей в окупованому Криму. Останній такий захід відбувся в штаб-квартирі ООН 9 грудня.

«Це єдині можливості консолідації світової громадськості, формування глобальної громадської думки на основі правдивих фактів. Зібрані докази порушень у Криму засадничих принципів універсальних прав людини стануть, сподіваюся, у недалекому майбутньому матеріалами для Міжнародного кримінального суду», – пояснив він.

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень».