Путін вирішив відновити постачання вугілля в Україну

9 Грудня 2015, 16:34

Президент РФ Владімір Путін доручив уряду відновити постачання вугілля в Україні у відповідь на відновлення Києвом подачі електроенергії до Криму. Про це він сказав на нараді з членами уряду.

"Вони (Україна – Ред.), хоч і одну, але все-таки одну гілку (подачі електроенергії – Ред.) включили. Відновити потрібно поставки вугілля", – сказав Путін.

При цьому Путін підкреслив, що "не можна допустити, щоб, коли ми повністю підключимо (Крим – Ред.) від чотирьох енерголанцюгів і повністю покриємо все, що постачалася Україною до Криму, у нас були контракти на постачання електроенергії з України".

"Наскільки я знаю, таких начебто контрактів немає, але треба подивитися, щоб нікого не поставити в скрутне становище і заздалегідь усіх попередити, що з такого-то часу електроенергія нам взагалі не потрібна", – зазначив президент РФ, додавши, що "в принципі вона не потрібна і зараз, за ​​великим рахунком, якщо використовувати пересувні генеруючі потужності".

Однак, як додав глава держави, "якщо українські партнери відновили (поставки електроенергії), то, добре, візьмемо, і, відповідно, у відповідь потрібно відновити постачання вугілля в Україну".

Нагадаємо,  міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив, що припинення поставок електроенергії на Кримський півострів спричинило зупинку поставок вугілля із зони АТО і РФ. Енергосистема України забезпечена вугіллям дефіцитних марок на 45-50 днів з урахуванням поставок з ПАР.

За його словами, цьогоріч Україна закупила в РФ 600 тис. тонн вугілля проти 2 млн тонн минулого року, тому вугілюної залежності немає.

Також нагадаємо, Україна підписала з ПАР угоди про постачання додаткових обсягів вугілля.