Уряд підготував постанову про розрив торговельних відносин з Кримом та окупованим Донбасом – Чубаров

6 Грудня 2015, 15:14

Глава Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат Рефат Чубаров повідомив, що Кабінет міністрів України завершив розробку проекту постанови про обмеження поставок товарів, робіт і послуг на тимчасово окуповані й непідконтрольні центральній владі території України.

"Можу сказати, що урядом підготовлено та погоджено з усіма сторонами проект постанови про обмеження поставок окремих товарів, робіт і послуг з тимчасово окупованої території на решту території України, або з решти території України на окуповану територію", – заявив він на брифінгу в неділю в Києві.

Чубаров підкреслив, що з прийняттям цієї постанови повністю припиняються торговельні відносини (торгівля, постачання товарів, послуг) з материкової України на територію Криму та інших тимчасово окупованих територій.

Разом з тим, він додав, що згідно з документом, який є у нього на руках, будь-яка особа може перевозити товари, проте їх еквівалент не повинен перевищувати 10 тис. грн і сумарна ціна яких не перевищує 50 кг на одну особу.

Також, зазначив Р.Чубаров, у проекті постанови враховані винятки: "Це коли буде завозитися гуманітарна допомога, яка надається міжнародними гуманітарними організаціями".

Парламентарій розраховує, що даний документ буде прийнятий на засіданні Кабінету міністрів України в середу.

Він додав, що учасники громадської блокади будуть зберігати свої пости на всіх трьох переходах на адмінмежі з Кримом і спостерігатимуть за тим, щоб норми постанови виконувалися.

"Як тільки постанова буде прийнята, учасники громадської блокади НЕ БУДУТЬ безпосередньо додивлятися автомобілі … вони будуть спостерігати за тим, як оглядають автомобілі ті, хто уповноважений", – сказав він.

Р.Чубаров додав, що питання електроенергії, яка поставляється в Крим, не є питанням розгляду даного проекту постанови.

Нагадаємо, 20 листопада на Херсонщині підірвали дві високовольтні опори подачі електроенергії в Крим. У ніч із 21 на 22 листопада повторно підірвали пошкоджені електроопори, і Крим повністю відключили від постачання електроенергії з боку України.