Едвард Лукас: Мета російської пропаганди – не переконувати, а заплутувати

13 Листопада 2015, 07:55

Брехня та маніпуляції Кремля, заточені так, щоб збивати з пантелику, дурманити й відволікати, набирають сили і в Росії, і на Заході.  Про це в черговому номері «Тижня» пише британський журналіст і публіцист Едвард Лукас.

Він зазначає, що навіть російські пропагандисти у власну пропаганду насправді не вірять. Попри всі свої антизахідні помпу та їдкість, саме на Заході вони вчать дітей, утримують коханок і складують брудні гроші.

«Їхня мета не переконувати, а заплутувати. Перекручувати факти, відволікати увагу й сіяти тривогу серед противників…», – пише Лукас.

За його словами, багато хто, почувши взаємозаперечні твердження й факти, просто знизує у відповідь плечима і припиняє намагання зрозуміти, на чиєму боці правда. Факти — просто іграшки в дебатах, які ґрунтуються на особистих твердженнях і припущеннях, а не на доказах.

«Протистояти цьому, тобто відбиватися від тверджень людей, які не вірять у існування правди, складно. Понад те, обмежені у фінансах ЗМІ рідко мають достатньо ресурсів, аби розслідувати чи пояснювати, що відбувається. Російськомовним виданням у РФ затулили рота залякуваннями, побиттями й убивствами», – зауважує журналіст. 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень».