Росія завершує будівництво величезної військової бази в Арктиці – ЗМІ

21 Жовтня 2015, 16:29

Росія збудувала гігантську військову базу на Північному полюсі Землі, де збирається добувати нафту і газ. Про це повідомляє Radio Free Europe Radio Liberty, посилаючись на Міноборони РФ і додаючи, що нова військова база розташована на великому острові Земля Олександри, який відноситься до архіпелагу Франца-Йосипа.

Згідно з повідомленням Міноборони РФ, площа бази 14 квадратних кілометрів. Будівельні роботи майже завершені. Всі будівлі військової бази, яка отримала назву "Арктичний трилисник", розфарбовані в білий, червоний і синій кольори, як на прапорі Росії.

Видання нагадує, що Росія нарощує свою військову присутність в Арктиці, а у своїй військовій доктрині вона надала особливої пріоритетності захопленню багатого на корисні копалини регіону.

Тим часом, Норвегія має намір збільшити військовий бюджет на тлі військової активності РФ в Арктиці. Зокрема, більш ніж на 20% збільшиться фінансування норвезької служби військової розвідки, якій в 2016 році влада має намір виділити 1,55 млрд крон (188 млн дол.). У проекті бюджету зазначається, що "спостереження за ситуацією в Росії" і в Арктиці буде пріоритетом для розвідслужби.

Як повідомлялося, 4 серпня Росія заявила про своє бажання приєднати частину території Арктики. Країна знову подала заявку до ООН на розширення меж континентального шельфу в Арктиці за рахунок приєднання хребта Ломоносова та інших ділянок дна.

Нагадаємо, раніше міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявив, що РФ розмістить військові бази по всьому арктичному поясу Росії.