Митники оприлюднили типи та вартість товарів, проданих до окупованого Криму

6 Жовтня 2015, 14:02

За вісім місяців 2015 року, до встановлення блокади на перевезення товарів до окупованого Криму з материка, на півострів завезли понад 1 млн т товарів на суму понад $610 млн. Про це повідомили в Державній фіскальній службі України у відповідь на запит журналістів Тиждень.ua.

Серед головних статей «експорту» на півострів за кількісними показниками – овочі і бульбоплоди (майже 150 тис. т або сьома частина всіх товарів), алкоголь та інші напої та «руди, шлак і зола» (понад 120 тис. т), «сіль, сірка, землі та каміння, штукатурні матеріали, вапно і цемент» (понад 110 тис. т), а також цукор і кондвироби (понад 100 тис. т).

Водночас у грошовому еквіваленті лідером «експорту» виявилася група товарів під назвою «палива мінеральні, нафта, бітумінозні речовини, воски мінеральні». Їхня вартість покрила понад третину ціни всіх товарів – $243,145 млн. При цьому обсяг склав лише 173 т (вартість понад $1,4 млн за тонну). Для порівняння, з Криму на материк також вивозили товари цієї групи – 2232 т вартістю лише $475 тис.

Найголовнішою статтею «імпорту» з Криму до України стали продукти неорганічної хімії – понад 83 тис. т вартістю більше $13 млн.

Усі статті товарообігу з окупованим Кримом наведені у таблиці нижче:

Як повідомлялося, кримські татари і активісти 20 вересня о 12:00 розпочали акцію з "продовольчої блокади" Криму, яка полягає в недопущенні вантажного транспорту на півострів.

Активісти оприлюднили свої вимоги до окупантів.

Також наслідком продовольчої блокади Криму стало підвищення цін на деякі продукти харчування