РНБО виключила окремих європейських журналістів із санкційного списку

17 Вересня 2015, 16:36

Враховуючи значний суспільний резонанс та стратегічне значення відносин з Європейським Союзом, Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозицію президента України Петра Порошенка щодо скасування санкцій проти європейських журналістів. Про це інформує прес-центр РНБО.

Зокрема йдеться про журналістів: Чічерова Антона (Велика Британія), Уеллс Емми (Велика Британія), Састре Мануель Ангель (Королівство Іспанія), Рутц Міхаель (Федеративна Республіка Німеччина), Родрігєс Антоніо Хосе Памплієга (Королівство Іспанія), Росенберг Стів (Великобританія).

У РНБО нагадали, що «за пропозицією Кабінету Міністрів України, до додатку 1 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента від 16 вересня 2015 року №549, були включені, зокрема, іноземні громадяни, діяльність або публічні виступи яких сприяли терористичним проявам на території України, дезінформували міжнародну громадськість щодо подій на окупованій територій, або які незаконно перетинали державний кордон України, з метою проникнення на окуповану територію», – йдеться у повідомленні.

«Так, наприклад, іспанський громадянин Сесар Відаль виступав спостерігачем на незаконному референдумі, а також робив заяви про штучний характер України як держави. Зокрема, він стверджував: «…Ця штучна нація, яка зветься Україною, використовується в якості зброї для погроз Кремлю», – підкреслюють у РНБО.

Однак через значний суспільний резонанс та стратегічне значення відносин з ЄС було прийняте рішення про скасування санкцій щодо європейських журналістів.

Нагадаємо, міністр інформполітики Юрій Стець пообіцяв загалом переглянути санкції проти журналістів

Як повідомлялося, у середу, 16 вересня, президент України Петро Порошенко підписав указ, ввівши в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня щодо розширення списку фізичних і юридичних осіб, яких стосуються санкції Україні через причетність до дестабілізації в державі.

Нагадаємо, серед 388 фізичних осіб, проти яких Україна застосувала обмеження 16 вересня, є три працівники британської медійної корпорації BBC. Корпоація назвала «ганебним нападом на свободу ЗМІ» застосування санкцій проти своїх працівників.

Також нагадаємо, комітет захисту журналістів засудив санкції України проти іноземних журналістів та блогерів.