Вища рада юстиції призначила розслідування щодо 28 київських суддів

10 Вересня 2015, 16:10

Вища рада юстиції (ВРЮ) на засіданні у четвер 10 вересня вирішила відкрити дисциплінарні провадження за підозрою в порушенні присяги проти 28 суддів, які судили активістів євромайдану. Про це повідомила прес-секретар ВРЮ Оксана Лисенко на сторінці у мережі Facebook.

За її словами, ВРЮ розглянула висновки тимчасової слідчої комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції, яка виявила в діях зазначених 28 суддів ознаки порушення присяги.

Зокрема, дисциплінарні справи відкриті проти суддів Шевченківського райсуду Києва Світлани Гайдук, Дмитра Кравця, Наталії Сіромашенко, суддів Солом'янського райсуду Андрія Макухи і Марини Лозинської, судді Деснянського райсуду Олексія Панасюка, суддів Дніпровського райсуду Владислави Макарчук та Миколи Чауса, судді Оболонського райсуду Віталія Литвинова , Святошинського райсуду – Володимира Макаренка, Дарницького райсуду – Сергія Пойди, Окружного адмінсуду – Богдана Саніна, суддів Київського апеляційного адмінсуду Ігоря Лічевецкого та Володимира Мельничука, які заарештовували учасників євромайдану і забороняли акції в центрі Києва.

Вона додала, що у разі підтвердження порушення присяги ВРЮ схвалить звільнення зазначених суддів і передасть матеріали по них до Верховної Ради.

Водночас нардеп від «Самопомочі» та голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв заявив, що попереднє розслідування проводили майже рік і ВРЮ мала підстави направити до ВР висновки вже на підставі цієї роботи.

«Нова Вища рада юстиції, де керують люди Петра Порошенка, послала подалі закон «Про відновлення довіри до судової влади» і всю річну роботу з легітимної, схваленої експертами Ради Європи люстрації суддів, які тероризували Майдан. Всі дії цих тітушок в мантіях, які тоді забороняли мирні зібрання, давали дозволи на прослуховування активістів, заарештовували сотні людей, мали бути оцінені незалежною комісією. Складена з адвокатів майданівців, самих суддів та делегатів від Парламенту ця комісія багато місяців працювала (у приміщенні Вищої ради юстиції), вивчила кожне рішення і встановила, що 28 суддів порушили присягу і мають піти (на вихід з речами). Подання на звільнення за Конституцією може давати лише Вища рада юстиції. Зараз вона засідає і вирішує… розпочати наново розслідування по кожному судді», – написав він у Facebook.

Як повідомлялося, у грудні 2014 року ГПУ попросила перевірити суддів, які відправляли під варту учасників Євромайдану.

Нагадаємо, 13 лютого ГПУ створила окремий підрозділ для розслідування злочинів проти учасників Євромайдану.

Позначки: