Невиправдані сподівання Кремля та дрібне злодійство: чим не вгодили «ДНР-ЛНР» власні «міністри»

7 Вересня 2015, 13:02

4 вересня у «ДНР» почався «державний переворот». На тлі міжусобиць серед ватажків терористів Тиждень.ua зібрав випадки, коли і за що у фейкових республіках відбувалися репресії проти власних «високопосадовців».

«Непорозуміння» почалися ледь не одразу після проголошення «республік».

У листопаді-грудні 2014 року на Донбасі бойовики затримали кількох членів власного так званого «уряду ДНР».

Серед заарештованих – «віце-прем'єр» Олександр Калюський, «міністр палива та енергетики» Олексій Грановський і «міністр культури» Юрій Лекстутіс.

За даними ЗМІ, Лекстутіса затримали за підробку документів, торгівлю зброєю і за»"тісне спілкування зі своїми знайомими з числа полку "Азов"».

У чому підозрюються Калюський та Грановський – не уточнили.


У грудні 2014 року так званого «голову ДНР» Олександра Захарченка взяли під домашній арешт за наказом кураторів з Москви

Як повідомив луганський активіст Дмитро Снєгирьов, приводом для затримання стало нібито зникнення партії зброї, надісланої для «Новоросії»,

Також за його словами, вчора вранці, 18 грудня, в Російську Федерацію вивезли «голову ЛНР» Ігоря Плотницького.

За даними Снєгирьова, Плотницькому інкримінували спробу взяти під контроль контрабанду палива з Росії, зокрема в Краснодоні, де розташована транзитна база контрабандних пально-мастильних матеріалів.

Як написав активіст, Плотницкий фактично хотів перекрити канал сім'ї Януковича, яка є донором «ЛНР» і «ДНР».

Згодом обоє повернулися на свої посади.


У лютому в «ДНР» заарештували «міністра енергетики» Євгенія Файницького, який раніше працював юристом в компанії олігарха-втікача Сергія Курченка.

За даними сайту YanukovychLeaks, Євген Файницький очолював слідчий відділ філії СБУ в Харкові. У 2008 році фігурував в історії з конфіскацією документів з офісу секретаря Харківської міськради, нинішнього мера міста Геннадія Кернеса. Пізніше був звільнений з СБУ, і з початку 2012 року став співробітником нафтогазової компанії Сергія Курченка.


У березні в «ДНР» затримали так званого «міністра внутрішніх справ» Олега Березу.

За словами речника штабу АТО Андрія Лисенка, Береза викрав коштовності та гроші на суму $3 млн та намагався із ними втекти.


У травні бойовики взяли під варту власного «міністра освіти» Ігоря Костенка. Його звинуватили у розкраданні гуманітарки.


Кількома тижнями пізніше вже «ЛНР» заявили про відкриття кримінального провадження щодо «міністра освіти» Лесі Лаптєвої за викрадення печатки і штампу «міністерства освіти, науки і релігії».

Лаптєва на той час уже втекла з «ЛНР». Після її втечі «генеральна прокуратура» встановила, що вона займалася злодійством. Жінка збільшувала на папері кількість учнів та студентів на окупованій території і отримувала на «мертвих душ» гуманітарну допомогу з Росії.


У червні у центрі Донецька «силові структури» затримали «народного губернатора» Павла Губарєва.

Губарєва і ще близько 15 осіб затримали біля порожнього офісного центру SkyCity, звідки вони нібито обстріляли «військову частину» бойовиків.

Пізніше Губарєва відпустили, заявивши, що він не має відношення до інциденту.

Раніше, у січні, Губарєва з його квартири викрали озброєні люди. Після декількох годин полону його відпустили. Пізніше Губарєв заявив, що був викрадений чеченцями через фейкові повідомлення про причетність глави Чечні Рамзана Кадирова до терактів у Париж.


4 вересня «Голову верховної ради» Андрія Пургіна заблокували в пункті пропуску Успенка люди «заступника голови Народної ради» та представника від Донецька на переговорах у Мінську Дениса Пушиліна. Потім Пургін дістався зі своїми прихильниками до Макіївки, але був знову затриманий. На сесії "парламенту" виник конфлікт, в результаті якого частина "депутатів" залишила залу. Згодом Пургіна відсторонили від посади.

На його підтримку в Донецьку навіть зібрався мітинг, проте його розігнали.

Згодом з’явилася інформація, що відсторонення «голови народної ради ДНР» Андрія Пургіна сталося після його поїздки до РФ, де він розповідав про свої плани влаштувати на Донбасі референдум для приєднання до Росії, що не відповідає планам Кремля, який намагається повернути «ДНР» та «ЛНР» у склад України.