У Мінфіні назвали орієнтовні суми податку на автомобілі

20 Серпня 2015, 16:38

Власники автомобілів класу "люкс" сплачуватимуть до державного бюджету 25 тис. грн щорічно, а інші власники іноземних авто, пробіг яких не перевищує п'яти років, платитимуть по 800 грн на рік. Про це заявила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

За її словами, невдовзі уряд сформує перелік з 10-15 марок авто, які віднесуть до "люксових".

Макеєва нагадала, що власники автомобілів з об'ємом двигуна понад 3 літри повинні сплатити до держбюджету податок у сумі 25 тис. грн, і після введення цього податку в Мінфін надійшло багато скарг громадян, які купили автомобіль три роки тому у кредит і не мають коштів на сплату податку, у той час як власники більш дорогих автомобілів не повинні платити податок при обсязі двигуна менше 3 літрів.

«Ми хочемо запропонувати нову модель, щоб податком 25 тис. обкладалися виключно автомобілі класу «люкс». Це Maserati, Lamborghini, Bentley і так далі. Це має бути чіткий перелік автомобілів, які належать до класу «люкс»… Це буде 10-15 марок автомобілів, власники яких сплачуватимуть податок», – сказала Макєєва.

Заступник міністра пояснила, що подібний перелік автомобілів застосовується в європейський країнах, і наразі Мінфін вивчає, які автомобілі повинні в нього потрапити.

«Ми пропонуємо не в Податковому кодексі прописувати, які автомобілі відносяться до класу «люкс», а в окремій постанові до Податкового кодексу. Інші власники автомобілів також повинні сплачувати цей податок, але ми розуміємо, що він має становити в рік менше тисячі гривень. Приміром, 800 гривень для всіх власників автомобілів до п'яти років», – додала вона.

Макеєва запевнила, що після дискусії власники автомобілів погодилися платити 800 гривень, якщо бачитимуть, що дороги дійсно ремонтують.

«Для них сплатити 800 гривень протягом року – це невеликі гроші. А для бюджету це великі гроші, які можна витратити на будівництво доріг та інфраструктури», – підкреслила вона.

Як повідомлялося, з 2014 року українці почали сплачувати податки за переобладнання автомобілів.