Кількість вимушених переселенців у світі сягнула рекордного рівня – ООН

18 Червня 2015, 13:18

У 2014 році кількість людей, переміщених в результаті воєн, конфліктів чи переслідувань, сягнула рекордного рівня з показником майже у 60 мільйонів. Про це йдеться у доповіді Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Згідно з документом, минулого року, порівняно із 2013-м, кількість людей, які були змушені покинути свої домівки, зросла на 8,3 млн.

 «Щоразу більше людей страждають, і, на жаль, для багатьох з них немає жодних шансів на підтримку», – заявив глава УВКБ ООН Антоніо Гутерріша.

За його даними, у 2014 році кількість вимушених переселенців щодня збільшувалася на 42,5 тис. осіб, в 2013 році цей показник становив 32 тис.

Відповідно до звіту ООН, у 2014 році спалахнули або відновилися щонайменше 15 конфліктів, вісім з них – в Африці, три – на Близькому Сході.

До кінця 2014 року кількість переміщених осіб сягнула 59,5 млн, біженців – 19,5 млн. Понад 50% від загальної кількості біженців у світі складають неповнолітні.

Лише у Сирії зафіксували 7,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб, також країну залишили 3,9 млн біженців. Також найбіш проблемними країнами вважають Афганістан і Сомалі. Крім того, у звіті ООН згадали про Україну, зазначивши, що конфлікт на Донбасі істотно вплинув на показники.

Щодо країн, які надали притулок мігрантам, серед 28 країн ЄС перше місце посіла Німеччина, за нею – Швеція.

Автори звіту зазначають, що за статистикою один зі 122 мешканців планети є біженцем, переселенцем або людиною, що шукає притулку.

Як відомо, раніше в ООН підтвердили проживання в РФ лише 30 тис. переселенців із України. Також повідомлялося, що ООН створить в Україні робочі групи з вирішення гуманітарних питань.

Нагадаємо, станом на 15 червня на підконтрольній Україні території органи соціального захисту зареєстрували 1,34 млн вимушених переселенців, або 1,1 млн сімей із Донбасу та Криму.