В окупованому Криму відмовляються лікувати в’язнів, бо вони – “іноземці”

5 Червня 2015, 16:19

Ув'язнені в кримських колоніях після анексії півострова зіткнулися з серйозними проблемами з медичною допомогою, оскільки більшість з них залишаються громадянами України і не мають російських полісів медстрахування. Про це повідомила так звана уповноважений з прав людини в Криму Людмила Лубіна.

"На сьогодні мають місце серйозні проблеми з медициною. Більшість із тих, хто знаходиться у нас в СІЗО і колоніях, – іноземці", – сказала Лубіна на засіданні ради регіональних омбудсменів в Москві.

"ФСВП не видає їм громадянства, а оскільки вони іноземці, вони не мають полісів медичного страхування. А без поліса отримати допомогу в лікарнях і медико-санітарних частинах вони не можуть. У нас практично немає ліків", – сказала Лубіна.

За її словами, відсутність спеціалізованої лабораторії не дозволяє діагностувати у засуджених туберкульоз.

Зі свого боку т.в.о. начальника медуправління ФСВП Олександр Преклонскій заявив, що "ситуація далеко не така драматична".

"Зараз триває динамічне вирішення питання про комплектацію кадрів медичної служби. Крім цього, у нас взагалі немає проблем з лікарським забезпеченням", – сказав Преклонський.

Нагадаємо, Росія також здійснює репресивну політику щодо наркозалежних на захоплених територіях України. Так, за даними уповноваженого генсека Організації об'єднаних націй з питань СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії Мішеля Казачкіна, з 805 наркозалежних кримчан, які до анексії отримували замісну терапію (OST), від 80 до 100 вже померли.

Як відомо, програму замісної терапії в Криму почали реалізовувати в 2005 році. Її метою було зниження шкоди від вживання наркотиків. Однак у Російській Федерації, яка анексувала півострів, такі методи лікування під забороною.