У МЗС пояснили, що Чехія провалила асоціацію Україна – ЄС через російську пропаганду

22 Травня 2015, 11:23

Чехія провалила ратифікацію Угоди про асоціацію між Україну та ЄС через дії РФ в Чехії. Про це заявила заступник міністра закордонних справ Наталя Галібаренко під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

"Що стосується блокування чеськими комуністами Угоди про асоціацію питання ратифікації в парламенті, це потрібно не з нашого посольства питати, а потрібно проводити прямі паралелі з тим, що робить Російська Федерація в Чехії", – сказала вона.

За її словами, це стало наслідком інформаційної пропаганди лобістської кампанії, яку веде Росія, в тому числі в Чехії та інших країнах Європи.

"Ми це усвідомлюємо і ми з цим працюємо. Це питання більш широкого масштабу, ніж тільки дії нашого посольства", – додала Галібаренко.

Нагадаємо, наразі процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу завершили Угорщина, Румунія,Словаччина, Литва, Латвія, Мальта, ЕстоніяШвеція, Болгарія, Польща, Хорватія, Німеччина, Данія, Ірландія,НідерландиВелика БританіяФранція, Португалія, Фінляндія, Бельгія, Словенія, а також сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент.

20 травня чеські комуністи ветували ратифікацію угоди про асоціацію, не дозволивши внести це питання до порядку денного нижньої палати чеського парламенту. Планується, що наступна сесія Палати депутатів може відкритися 15 червня.

Як відомо, Угода офіційно набуде чинності, коли її ратифікують усі члени Євросоюзу і затвердять керівні органи ЄС. Тим часом наразі в режимі тимчасового застосування вже діє політична частина угоди, а економічна, про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, має запрацювати з початку наступного, 2016 року.