У Європарламенті закликали бути жорсткішими з РФ та запровадити безвізовий режим з Україною

21 Травня 2015, 10:22

20 травня на засіданні Європарламенту бельгійський депутат Марк Демесмекер з фракції Європейських консерваторів і реформістів, різко розкритикував нинішній проект підсумкового документа саміту Східного партнерства в Ризі через те, що він не містить положень про російську агресію. Про це 21 травня повідомило польське видання twn 24.

«Проект дуже розчаровує… Існує відсутність реальних амбіцій, відсутність чіткої стратегії, яка необхідна», – зазначив Демесмекер.

Він додав, що проект декларації саміту не містить слів засудження російської агресії в Україні.

«Навпаки, Росію запрошують для того, щоб визначити умови угоди з Україною», – зазначив євродепутат, підкресливши, що народ України чекає чіткого і позитивного сигналу до саміту в Ризі.

«Нехай ЄС буде сміливим! Дайте європейську перспективу Україні, дайте Україні і Грузії чіткі терміни лібералізації візового режиму», – додав Демесмекер.

Його підтримав представник Литви ліберал Пятрас Ауштревічус.

«Східне партнерство стало стійким до Росії», – заявив литовський депутат.

Крім того, хорватський соціал-демократ Тоніно Піцула зазначив, що зміст проекту декларації містить «кілька нечітких заяв щодо лібералізації візового режиму із сумнівними перспективами».

«Наші партнери не впораються з таким потужним тиском з боку Росії», – підсумував євродепутат.

Нагадаємо, 21-22 травня у Ризі триватиме четвертий саміт Східного партнерства під головуванням президента Європейської Ради Дональда Туска, який разом з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером представлятиме Європейський Союз. У заході візьмуть участь представники країн ЄС, а також Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна. 

Як відомо, напередодні саміту депутат ЄП від Польщі Яцек Саріуш-Вольські наголосив, що якщо ЄС не захистить свободу і демократію своїх сусідів, свобода, демократія і процвітання Європи будуть в небезпеці.