Держдума РФ відмовилася проводити парламентське розслідування вбивства Нємцова

18 Травня 2015, 12:06

Державна дума РФ відмовилася від проведення парламентського розслідування вбивства російського опозиційного політика Боріса Нємцова. Про це повідомив депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков (був обраний до Держдуми за списком «Справедливої Росії»). Зокрема, він заявив, що отримав відповідь на його звернення до спікера Держдуми Сергія Наришкіна із закликом ініціювати парламентське розслідування вбивства Боріса Нємцова.

«Відмова мотивована черговою фразою на всі випадки життя: «Предметом парламентського розслідування не може бути встановлення винуватості конкретних осіб у скоєнні злочину», – сказав Гудков.

«У перекладі російською це означає: «Ви дізнаєтеся лише ту правду, яку нам дозволять вам розповісти». Встановити винуватість може лише суд. Із цим ніхто не сперечається. Парламентське розслідування – це елемент контролю за слідством із боку Держдуми. В усіх цивілізованих країнах це вища форма розслідування», – зазначив депутат Держдуми.

На його думку, це важливий інститут, який дозволяє суспільству досягти прозорості та об'єктивності, отримати відповіді на всі питання, перевірити висновки слідства тощо. Він потрібен для того, щоб результати розслідування викликали довіру у громадян.

«Відмова проводити парламентське розслідування вбивства політика такого масштабу, коли у ЗМІ широко обговорюється версія про причетність до злочину держструктур Росії, лише посилює наші підозри», – наголосив Гудков.

Як повідомлялося, команда Нємцова презентувала викривальну доповідь про війну на Донбасі.

Нагадаємо, в ніч на суботу, 28 лютого, у центрі Москви, на Замоскворєцкому мосту біля стін Кремля було вбито російського опозиціонера Боріса Нємцова. Невідомий чотири рази вистрілив в політика. Від поранень Нємцов помер на місці.

Пізніше російські правоохоронці затримали п’ятьох осіб, яких згодом звинуватили у замовному вбивстві.