Експерт: Визначені дедлайни енергетичної реформи витримані не будуть

9 Квітня 2015, 21:40

Визначені в коаліційній угоді дедлайни енергетичної реформи не будуть витримані навіть приблизно. Про це в черговому номері "Українського тижня" пише Олесь Олексієнко.

"Реформі енергетичного сектору було присвячено окремий розділ укладеної наприкінці минулого року коаліційної угоди. Однак, оскільки реформування сектору стало наслідком тиску обставин і зовнішніх сил (насамперед МВФ), то воно й далі наштовхується на явний і прихований опір олігархів та чиновників, що зацікавлені у збереженні корупційних механізмів, і відбувається повільно, непослідовно, зі збереженням лазівок для зловживань", – наголошує експерт.

За його словами, вже зараз очевидно, що  визначені в коаліційній угоді дедлайни не будуть витримані навіть приблизно.

"Так, у І кварталі 2015 року мала б завершитися гармонізація регуляторного середовища функціонування ринків природного газу та електричної енергії в Україні з нормами європейського Третього енергетичного пакета. Наразі більше шансів на це в газового ринку, стосовно якого відповідний закон був у березні проголосований у першому читанні й начебто має шанси бути ухвалений загалом уже найближчим часом. Значно менш визначеними є перспективи приведення до норм Третього енергетичного пакета ринку електроенергії", – зауважує Олексієнко.

Він також нагадав, що 31 березня, коментуючи перспективи комплексного реформування сектору, заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків заявив, що остаточно робота над реформою енергетики України повинна завершитися лише до 12 червня.

"Мовляв, на 10 квітня «будуть розроблені в усіх напрямках перші пріоритети, першічернетки, бачення їх концепцій», на 30 квітня – «проміжні результати, проведена оцінка, моделювання, що стосуються енергоефективності, тарифів» тощо", – пише експерт.

Детальніше читайте у матеріалі Вільна енергетика та її вороги у черговому номері журналу "Український тиждень".