Росія атакує бізнес Порошенка: від кондитерської фабрики до суднобудівних заводів

2 Квітня 2015, 17:33

1 квітня кондитерська корпорація ROSHEN повідомила про те, що правоохоронні органи заблокували роботу на підприємствах компанії в Росії. Наступ на бізнес українського президента-олігарха триває уже кілька років. Експерти вважають, що таким чином Росія хоче чинити тиск на політичну діяльність Порошенка.

1 квітня в Росії ОМОНівці в масках без будь-якого попереднього повідомлення вторглися на територію підприємства Roshen у місті Липецьк, селах Сенцове та Косирівка начебто для «податкової перевірки». Російські правоохоронці не впускали та не випускали робітників з території фабрики.

Пізніше стало відомо, що Слідком РФ порушив кримінальну справу за фактом розкрадання 180 млн руб. з державного бюджету Росії кондитерською корпорацією Roshen в Липецьку. 

Підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали ФСБ Росії.

Слідчий комітет пояснив обшуки на території фабрики «вилученням предметів і документів, що мають значення для кримінальної справи».

Зауважимо, подібні прецеденти траплялися і раніше.

У  березні минулого року Тверський суд Москви в рамках цивільного позову, ініційованого холдингом «Об'єднані кондитери» проти російських підприємств корпорації Roshen, наклав арешт на рахунки компанії в РФСума арештованих коштів становила 77 млн доларів.

Тоді компанія заявляла, що на її території проходили без будь-яких пояснень перевірки підприємств корпорації з боку Федеральної податкової служби, Федеральної митної служби, Державної інспекції праці, Федеральної служби з екологічного, технологічного і атомного нагляду, порушено справу Управлінням Федеральної антимонопольної служби у Липецькій області.

Працівники поліції і ОМОН тоді заблокували в'їзд на територію фабрик корпорації. Від офіційних коментарів силовики відмовилися, неофіційно ж поширювалися чутки про пошук нелегальних мігрантів на підприємствах.

Насправді поява силовиків була пов'язана із слідчими діями в рамках справи про порушення авторських прав: російська корпорація "Об'єднані кондитери" пред'явила "ROSHEN" позов про незаконне використання бренду "Ласточка".

Масові обшуки та перевірки корпорація назвала рейдерським захопленням.

Згодом через арешт рахунків компанія змушена була заморозити будівництво свого третього майданчика в Липецькій області.

Тоді діяльність інших російських підприємств корпорації була також тимчасово призупинена.

У грудні 2014 року стало відомо, що в Москві зупинили справу проти Roshen, одночасно було знято арешт із рахунків компанії в розмірі 2,5 млрд рублів.

Як відомо, у липні 2013 року Росспоживнагляд заборонив постачання до Росії шоколадних цукерок, вироблених на українських фабриках Roshen. Молдова, Казахстан, Таджикистан, Білорусь перевірили українські цукерки та не знайшли порушень щодо їх якості та безпеки.

Після перевірок підприємств Roshen фахівцями Росспоживнагляду, які побачили "принципові проблеми на виробництві", Україна порушила питання торгових обмежень Росії щодо українських кондитерських виборів на рівні Світової організації торгівліРосія відкрила свій ринок для цукерок Roshen із 1 грудня 2013 року.

Наприкінці лютого окупаційна влада Криму заявила про націоналізацію ПАТ «Севастопольський морський завод», власником якого є президент України Петро Порошенко.

Таке рішення ухвалив самопроголошений «уряд» півострова на засіданні 28 лютого.

Згідно з так званою постановою ряд об'єктів, що знаходиться на території анексованого Криму, переходять у державну власність як суб'єкти РФ.

 

Крім «Севморзаводу», так званий уряд «націоналізував» ще кілька підприємств, зокрема ТОВ «Севморсудоремонт», СПТ «Корабел», ТОВ «Севморрем» та інші.

Як повідомляли ЗМІ, до активів Петра Порошенка входять кондитерські, харчові, автобудівні, машинобудівні та аграрні підприємства. Серед них російські філії мають корпорації "Рошен", "Крохмалопродукт" та "Богдан-авто" (російську філію перейменували в "Авто-реал").

Два підконтрольні Порошенку підприємства є й на території Євросоюзу – у Литві та Угорщині. Обидва – підрозділи корпорації "Рошен".

Деякі політологи вважають, що Порошенко вже змирився з тим, що втратить російську частину свого бізнесу, яку Путін сприймає як один із важелів тиску на позицію України. І залежно від того, як поведеться Порошенко стосовно Криму та стосовно постачань летальної зброї з США, відповідною буде і риторика Кремля щодо бізнес-активів українського президента.

Натомість найсвіжіші дані, оприлюднені в ЗМІ, свідчать, що прибутки Порошенка, а також вартість його ключових українських активів постійно зростають.

Нагадаємо, у квітні Порошенко пообіцяв продати свій бізнес, якщо стане президентом.

В листопаді цього року президент запевнив, що корпорація буде продана "найближчим часом".

У грудні Порошенко заявив, що переговори з покупцями корпорації Roshen затягуються через війну з Росією.