Міненерговугілля запланувало приватизацію 26 шахт впродовж двох наступних років

31 Березня 2015, 16:58

Цього та наступного року планується приватизація 26 та ліквідація щонайменше трьох шахт. Про це на запит видання Тиждень.ua повідомила прес-служба Міненерговугілля.

Як зазначається у повідомленні, постановою Кабміну від 19 лютого 2012 №987 затверджено перелік вугледобувних об’єктів державної власності, що підлягають приватизації. Мова йде про 58 таких об'єктів.

"У той же час, у зв’язку з проведенням на сході України антитерористичної операції, приватизація частини вугледобувних об’єктів наразі неможлива, тому Міністерством підготовлено зміни до проекту постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2012 No 987, якими передбачено виключити з переліку 43 об’єкти та додати до нього 11 об’єктів", – зазначає Міненерговугілля.

Таким чином, упродовж 2015 – 2016 років планується приватизувати 26 вугледобувних об’єктів.

Прес-служба додає, що наразі Кабмін розглядає проект розпорядження щодо ліквідації деяких вугледобувних підприємств, а саме шахт «Родинська», «Зарічна» та «№9 «Нововолинська».

"На ліквідацію передаються шахти, які закінчують відпрацювання промислових запасів або не мають можливості виходу на беззбиткову роботу і подальша фінансово – господарська діяльність яких визнана недоцільною", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що рішення щодо ліквідації шахт приймається Кабміном за пропозицією Міненерговугілля.

"Крім цього, шахти, які пропонується до приватизації, – це перспективні підприємства, які мають значні обсяги промислових запасів вугілля і можливість в найкоротші терміни виходу на беззбиткову роботу", – наголошують в Міненерговугілля та додають, що на консервацію будуть запропоновані шахти з низькими техніко-економічними показниками, високим зносом шахтного фонду, великими обсягами капітальних інвестицій, які мають можливість подальшого відновлення гірничих робіт для забезпечення необхідного для держави обсягу видобутку вугілля.

Як повідомлялося раніше, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин тільки на 2015 рік анонсував закриття п'яти та консервацію семи шахт із 35 підконтрольних міністерству, а також скорочення 10 тис. шахтарів.