Наступ на кримські медіа: від переслідувань журналістів до позбавлення ліцензій ЗМІ

30 Березня 2015, 16:30

З 1 квітня 2015 року на території окупованого Криму припиняється мовлення єдиних у світі кримськотатарського телевізійного каналу «ATR», дитячого телевізійного каналу «Lale» і радіостанції «Мейдан», вихід друкованих видань «Авдет», «Кирим» та інших, діяльність інформаційного агентства «QHA», причиною закриття є відмова влади у їхній перереєстрації. 

Дискримінаційні щодо незалежних кримськотатарських ЗМІ заходи "влади" викликали масове обурення кримських татар та діаспори, крім цього, відомі правозахисники, журналісти та громадські діячі Росії виступили проти дискримінації та загрози закриття таких медіа.

Тиждень.ua розглянув гучні справи переслідування, затримання, закриття кримських медіа окупаційною владою за останні місяці.

Крим як інформаційна чорна діра

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» заявила, що після анексії Росією Криму на півострові майже не залишилося незалежних ЗМІ, а незалежні журналісти в Криму піддаються погрозам, переслідуванням та нападам.

Відзначається, що за рік Росія встановила контроль майже над всіма кримськими ЗМІ, в яких майже повністю відсутня можливість критичного підходу до висвітлення подій, а багатьом незалежним журналістам та блогерам через репресії довелося втікати з Криму.

У заяві організації вказується, що після проведення «референдуму» в Криму було відімкнене українське телебачення, зокрема «Інтер», «1+1», «СТБ», «П’ятий канал», мовлення ТРК Міноборони України «Бриз». Натомість почалося активне впровадження російських ЗМІ та переслідування інакомислячих.

За словами генсека Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєрресамісцева "влада" намагається перетворити Кримський півострів в інформаційну чорну діру.

Як відомо, 16 березня радник міністра інформаційної з політики з питань Криму Сергій Костинський повідомив, що Міністерство інформаційної політики України створюватиме з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ в Криму.

Обшуки ФСБшниками кримських журналістів

13 березня у Сімферополі в квартирах батьків журналісток “Центру журналістських розслідувань” Анни Андрієвської та Наталії Кокоріної співробітники ФСБ Росії провели обшуки.

За інформацією адвоката Кокоріної Джеміля Темішева, ФСБ Росії порушила кримінальну справу стосовно  Андрієвської за статтею 280.1 КК РФ. Як повідомила сама Андрієвська, приводом для порушення справи стала її стаття про батальйон «Крим».

Журналістка стверджує, що там немає закликів до відокремлення півострова. Сама журналістка в Криму не живе.

Анні Андрієвській інкримінують заклики до повалення "влади" в Криму.

Крым цього, після обшуку Кокоріну затримали та допитували як "свідка" шість годин в кримському управління ФСБ Росії, після чого відпустили, вилучивши у неї особистий ноутбук.

Наталію Кокоріну ФСБ допитувала як "свідка".

Наступ на єдиний кримськотатарський канал

26 січня у будівлі, де розміщується кримськотатарський телеканал АТR, силовики провели обшук

На місці працювало багато слідчих із ФСБ і Слідчого комітету РФ. Тривала "бесіда" з керівництвом. Біля кожного кабінету знаходилися озброєні люди.

Це спричинило короткострокове припинення аналогового мовлення і паралізував на один день роботу інформаційної служби новин АТR.

Як відомо, підставою для проведення обшуку стали оперативні дані про те, що на телеканалі є матеріали, які мають відношення до розслідування кримінальної справи №2014467091 за фактом смерті двох осіб під час подій 26 лютого 2014 року перед Верховною Радою АРК, тоді як адміністрація телеканалу на запит органів слідства повідомила, що всі матеріали давно вже знищені.

Акція «Не вбивайте ATR» на Майдані Незалежності 28 березня.

Не акредитоване на невизначений термін "QHA"

22 січня стало відомо, що Роскомнагляд відмовив у реєстрації інформаційному агентству "QHA".

З повідомлення про відмову в реєстрації не ясно, на якій підставі ухвалене це рішення. Роскомнагляд посилається тільки на ст. 13 Закону "Про ЗМІ", яка лише констатує право уповноважених органів відмовляти за певних умов у реєстрації.

На сайті агентства зазначається, що з квітня 2014 року QHA  зумисне не акредитовують на засідання "Ради міністрів Криму" та на інші заходи, які проходять в приміщенні "уряду".

В офіційній відповіді міністра Полонського на лист керівництва QHA щодо пояснень цієї заборони зазначалося, що таке рішення було прийняте в зв’язку з тим, що агентство «не значилося в реєстрі ЗМІ, зареєстрованих в РФ».

І це при тому, що влітку 2014 року всі без винятку кримські ЗМІ отримали право працювати без перереєстрації до 1 січня 2015 року (а за цей час проходити перереєстрацію), а потім цей термін був продовжений до 1 квітня 2015 року.

Зазначимо також, в кінці січня 2015 року право на мовлення втратили багато кримських радіоканалів, які не отримали радіочастот за результатами конкурсу, проведеного Роскомнаглядом.

Залежність незалежної незалежної «Чорноморської ТРК»

Як відомо, 28 січня перед проведенням судового засідання, пов'язаного з громадянством Олександра Кольченка, оператора телеканалу "Чорноморська" не допустили до будівлю Київського районного суду Сімферополя. Охорона мотивувала свою відмову відсутністю рішення судді про дозвіл на відеозйомку. Аргументи про зйомку загальних планів усередині суду, а не самого судового засідання, до уваги не взяли.

Також Адміністрація Чорноморської телерадіокомпанії завершила аналіз технічного стану устаткування, яке було повернено після вилучення в рамках забезпечення господарського спору телеканалу з радіо-телевізійним передавальним центром.

Визначити точну суму збитку, що виник в результаті вилучення устаткування, не вдалося, проте встановлено, що частина комп'ютерів повернені недоукомплектованими (на одному комп'ютері відсутній жорсткий диск на 3 Тбайт, на іншому – звукова карта вартістю близько 600 у.о.), а також у некомплектному стані повернено все знімальне устаткування – на всіх камерах відсутні акумуляторні батареї, на деяких зникли карти пам'яті, мікрофони й інші елементи.

До того ж встановлено, що за час зберігання вилученого устаткування, жорсткі диски персональних комп'ютерів знімалися, ймовірно, для копіювання інформації, що зберігається на них.

Також зазначимо, Росія з 1 квітня припиняє ліцензію на діяльність кримськотатарських ЗМІ, що є порушенням Декларації ООН про права корінних народів.