Міносвіти рекомендує керівникам вишів забезпечити викладання гуманітарних дисциплін

11 Березня 2015, 22:57

Міносвіти рекомендує вищим навчальним закладам при розробці навчальних планів, робочих навчальних планів на 2015/2016 навчальний рік забезпечити викладання дисциплін так званого гуманітарного блоку. Із відповідним листом міністерство звернулося до керівників вишів.

Йдеться про предмети, що формують компетентності з історії та культури України, філософії, української мови, зазначається в листі МОН від 11 березня цього року.

Загальний обсяг для вивчення цих дисциплін – не менше 12 кредитів ЄКТС, якщо відповідні дисципліни не є профільними.

Вищі навчальні заклади мають право самостійно визначати форми і методи викладання цих предметів.

На вибір студентів може бути запропонований широкий перелік гуманітарних дисциплін. При цьому студенти повинні набрати мінімум 12 кредитів ЄКТС із цьому циклу.

Університети також мають створити умови для вивчення англійської мови, як мови міжнародного академічного спілкування, задля досягнення випускниками ВНЗ рівня В2 відповідно до загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.

Як повідомлялося, 25 листопада 2014 року міністр освіти і науки України Сергій Квіт скасував наказ № 642 "Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента" від 9 липня 2009 року, який встановлював перелік обов’язкових дисциплін гуманітарної підготовки у ВНЗ та їх обсяги. Цим наказом також встановлювалися мінімальні обов’язкові обсяги викладання гуманітарних дисциплін за вибором студента у вишах.

Реагуючи на численні звернення науковців, 3 лютого віце-прем'єр-міністр В’ячеслав Кириленко провів нараду, під час якої було вирішено залишити у вишах вивчення історії України, філософії, історії української культури та низки інших дисциплін.

Читайте також: Щоб українознавчі дисципліни не зникали з вишів, науковці вимагають змінити освітнє законодавство